Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Itt a homlokzat, amely képes fűteni a házat

A betonból készült panelekben egy érrendszerhez hasonló hálózat található.

Létrehozva:

|

A német Fraunhofer ISE kutatóintézet olyan napkollektoros homlokzati paneleket fejlesztett ki, amelyek hőszivattyúként működnek – számol be a PV Magazine. A megoldás olyan ultra nagy teljesítőképességű betonból (UHPC) készült, amelyet esztétikus homlokzatok számára hoztak létre.

A rendszer a napsugárzást és a környezeti levegő hőjét nyeli el, majd a hőt a lakossági hőszivattyúk forrásaként használja fel. A Tabsolar nevű találmány UHPC-ből készült panelekből áll, minden egyes modul többszörösen elágazó, hengeres hidraulikus csőcsatornákkal átszőtt rendszert fogad be, amelyben hőelnyelő folyadék van. A hőt egy hőcserélő továbbítja a hőszivattyú felé.

A csatornaszerkezetek a Fraunhofer ISE által kifejlesztett bionikus eljárással jönnek létre, ezek a levelekben vagy az emberi testben található erekhez hasonló, többszörösen elágazó mintázatot alakítanak ki. Az intézet szerint ezzel az eljárással szinte bármilyen alakú panelen egyenletes csatornahálózatot lehet létrehozni, ami egyenletes áramláseloszlást és egyben alacsonyabb energiafogyasztást biztosít a hőszivattyú számára.

A napkollektorok mérete 1683-szor 1040 milliméter, ami 1,75 négyzetméteres területnek felel meg. A panelek mázas és mázatlan változatban is kaphatók, az üveg nélküli verziót a használati meleg vizet vagy úszómedencéket fűtő hőszivattyúk hőforrásaként lehet felhasználni. A termék változatos színekben és más felületi struktúrákkal is kialakítható, a spektrálisan szelektív bevonattal ellátott, üvegezett panelek állítólag magasabb hőmérsékletet képesek előállítani, ezért a hagyományos napkollektorokhoz hasonlóan használati melegvíz-fűtésre és tartalékfűtésre tervezték őket.

„Szimulációink azt mutatják, hogy mind az újonnan épített, mind a régebbi, utólagosan felújított épületállomány elegendő homlokzati felülettel rendelkezik az ilyen felhasználáshoz” – mondta Dr. Michael Herman, a Fraunhofer ISE projektvezetője. Az előregyártott Tabsolar szerelt, átszellőztetett homlokzatokhoz fejlesztették ki, de potenciálisan adaptálhatók kompozit külső szigetelési és kivitelezési rendszerekhez vagy szendvicsfal-rendszerekhez is. A panelek épületek belsejében is beépíthetők.

Advertisement

Zöld Energia

A napelem inverterek típusai

A napelemes rendszerek telepítésésnél az egyik legfontosabb komponens az inverter. Az inverter feladata, hogy az egyenáramot (DC), amit a napelemek termelnek, váltakozó árammá (AC) alakítsa, amit az otthoni elektromos hálózat használ.

Létrehozva:

|

Szerző:

Mi az inverter funkciója?

napelem inverter kulcsfontosságú szerepet játszik a napelemes rendszerek működésében. A fő feladata, hogy az egyenáramot váltakozó árammá alakítsa. Ennek hála a megtermelt energia közvetlenül felhasználható otthonunkban, vagy visszatáplálható az elektromos hálózatba. Az inverterek emellett számos más funkciót is ellátnak, például a rendszer teljesítményének nyomon követését és optimalizálását, valamint a biztonsági funkciók bebiztosítását.

Melyek az inverter típusai?

A string inverterek a legelterjedtebbek a napelemes rendszerekben. Ezek a fajták több napelem panelt kapcsolnak sorba (stringbe), és az így keletkező egyenáramot alakítják váltakozó árammá. Előnyük, hogy viszonylag olcsók és könnyen karbantarthatók. Hátrányuk, hogy egyetlen panel teljesítménycsökkenése az egész string teljesítményére hatással lehet.

A mikroinverterek minden egyes napelem panelhez külön kerülnek telepítésre, ezért minden panel egyedi teljesítményét alakítják át váltakozó árammá. Ez a megoldás nagyobb hatékonyságot biztosít, mivel egyetlen panel árnyékolása vagy hibája nem befolyásolja a többi panel teljesítményét. Hátrányuk, hogy drágábbak és bonyolultabb telepítést igényelnek.

hibrid inverterek olyan rendszerekben használatosak, ahol az energia tárolása is megvalósul. Ezek az inverterek nem csak az egyenáramot alakítják váltakozó árammá, hanem az energiatároló rendszerekkel is képesek együttműködni, például akkumulátorokkal. Ez lehetővé teszi az energia tárolását és felhasználását a napsütés nélküli időszakokban is.

Íme, néhány elismert név a témában!

A Huawei inverterei kiváló teljesítményt és megbízhatóságot kínálnak. Például a Huawei SUN2000-10KTL-M1 modell egy 10 kW-os inverter, amely ideális választás lehet nagyobb napelemes rendszerekhez. A SolarEdge inverterei fejlett technológiát és optimalizálást borítékolnak, amely lehetővé teszi a panelek egyedi nyomon követését és maximális teljesítményének elérését. A Growatt inverterei széles választékban elérhetők, és kedvező ár-érték arányt kínálnak. Ezek a típusok ideálisak lehetnek kisebb és közepes méretű napelemes rendszerekhez. A Solplanet inverterei megbízható teljesítményt és kiváló hatékonyságot garantálnak, főleg a lakossági felhasználók számára.

Advertisement

A megbízható inverterek és egyéb napelemes rendszerek komponenseinek beszerzésére tökéletes a Carbon Solar webshop. Itt széles választékban találhatók különböző típusú és teljesítményű inverterek, amelyek a rendszer hatékony működését és hosszú élettartamát biztosítják.

 

 

 

Partner hír (x)

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!