Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Továbbra sem mondanak le a németek a gázról és az olajról

Bár az elmúlt időszakban látványos fűtésmodernizáció zajlott Németországban, továbbra is nő a gáz- és olajfűtési rendszerek iránti kereslet.

Létrehozva:

|

A Német Fűtésipari Szövetség (BDH) aktuális adatai alapján a hőszivattyúk mellett a gáz- és olajfűtési rendszerek értékesítése is fokozódik – számol be a PV Magazine. Összességében a piac 38 százalékkal nőtt, és 306 500 új fűtőberendezést adtak el, ennek mintegy harmada hőszivattyú volt.

Németországban jelenleg is zajlik az épületenergetikai törvényről szóló vita, a jogszabály értelmében a közeljövőben betiltanák az új olaj- és gázfűtési rendszereket. A terv miatt az elmúlt időszakban felgyorsult az ország fűtésmodernizációja. A BDH szerint 2023 első negyedévében a hőszivattyúk iránt volt a legnagyobb a kereslet, a 96 500 eladott darab 111 százalékos növekedést jelent 2022 első negyedévéhez képest, ennek ellenére a gáz- és olajfűtési rendszerekből is sok fogyott. Előbbinél 14 százalékos, utóbbinál pedig kétszeres növekedést figyeltek meg. A pelletes fűtési berendezéseknél ezzel szemben 11 százalékos volt a visszaesés.

„Üdvözöljük a fűtéstechnológia korszerűsítésének tendenciáját” – mondta Markus Staudt, a BDH ügyvezető igazgatója. Mint kiemelte, az átállás a környezetnek, a gazdaságnak és a lakosságnak is jót tesz. A szövetség emellett megerősítette korábbi, a biomassza alapú rendszerek támogatáscsökkentésével kapcsolatos kritikáját, a BDH szerint ezen piac nem fejlődik eléggé.

Olaf Scholz kancellár kabinetje május 8-án fogadta el az épületenergetikai törvény tervezetét, a Bundesrat pedig május 12-én vitatta meg. A tárgyaláson több módosítást is kértek, az egyik központi kérdés az volt, hogy 2024-ről későbbre halasszák-e a tilalmat. A Német Megújuló Energia Szövetség (BEE) szerint a késleltetés súlyos következménnyel járna, veszélybe sodorná a most nagymértékben beruházó vállalatok biztonságát.

A BEE régóta esedékesnek tartja az épületenergetikai törvény reformját. A szervezet szerint a tervet nem szabad halogatni, hanem végre kell hajtani, méghozzá társadalmilag kiegyensúlyozott módon.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!