Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Közösségi kertekké alakítják a kihasználatlan játszótereket Szolnokon

Létrehozva:

|

Közösségi kertekké alakítják a kihasználatlan játszótereket Szolnokon, a magaságyások gondozására vonatkozó pályázatot a napokban hirdetik meg – közölte a szemétszállítással és hulladékgazdálkodással is foglalkozó NHSZ Szolnok Közszolgáltató Nonprofit Kft. – NHSZ Zounok Zrt. ügyvezető igazgatója.

Lits László elmondta: Szolnokon folyamatosak a játszótérfejlesztések, de a több mint ötven játszótér egy része kihasználatlan. A Szolnoki Városüzemeltetési Kft. munkatársai elsőként a Várkonyi téri és a Jósika utcai játszóteret alakítják át közösségi kertté jövő tavasszal, mindkettő mellett felújított, korszerű játszóterek maradnak meg a gyerekek számára – ismertette. A két játszótéren a magaságyásokat a Tiszavirág gyaloghíd lecserélt műanyag pallóiból alakítják ki, így a hulladékot újra tudják hasznosítani. A közösség számára lesz fúrt kút, komposztáló, szerszámtároló faház, padok és hulladékgyűjtő edény is a kertekben – sorolta az ügyvezető igazgató. Lits László közölte: a napokban hirdetik meg a magaságyások gondozására vonatkozó pályázatot, amelyre közösségek – például lakosok, civil szervezetek, intézmények, óvodai csoportok, iskolák, baráti társaságok, családok – pályázhatnak.

A kezdeményezés sikere esetén szeretnének több közösségi kertet is létesíteni a megyeszékhelyen – mondta. Hozzátette: Budapesten nem ismeretlenek a közösségi kertek, sorra alakulnak kis közösségek, hogy apró parcellákon, parkokban, foghíjtelkeken maguk termesszenek zöldségeket. Ezzel spórolnak, emellett zöldebbé, élhetőbbé teszik a közvetlen környezetüket, Szolnok is ehhez a kezdeményezéshez csatlakozik – jegyezte meg.

Zöldinfó

Klímaaktivisták megzavarták a közlekedést a müncheni repülőtéren

Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren.

Létrehozva:

|

Szerző:

Az Utolsó Nemzedék nevű német éghajlatvédelmi csoport aktivistái egyelőre ismeretlen módon hatoltak be a bajor tartományi főváros repülőterének védett övezetébe, ahol ragasztóval az egyik kifutópályához vezető gurulóút burkolatához rögzítették magukat. A repülőgépek útjára települt négy aktivista miatt nagyjából háromnegyed óráig csak egy kifutópályán zajlott a közlekedés, de járatokat nem kellett törölni. A szövetségi rendőrség “nagyon gyorsan eltávolította” a behatolókat – mondta a reptér szóvivője a Bayerischer Rundfunk tartományi közszolgálati médiatársaságnak. A müncheni akcióval egy időben több aktivista a berlini nemzetközi repülőtér forgalmát is megpróbálta megbénítani. Ketten jutottak be a gépek közlekedésére szolgáló térségbe, ahol ugyancsak egy gurulópályához rögzítették magukat, de szinte azonnal eltávolították őket. Az éghajlatvédelmi erőfeszítések azonnali növelését követelő csoport az utóbbi hónapokban számos hasonló figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre.

A berlini reptér megbénításával is próbálkoztak már, november 24-én több órára leállt a forgalom az egyik kifutópályát elfoglaló aktivistáik miatt, egy nappal korábban pedig a csoport két tagja a karmesteri pulpitushoz rögzítette magát hangverseny közben Hamburg világhírű koncertpalotájában, az Elbai Filharmóniában.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!