Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Megvédett sétány Porto Alege-ben

Létrehozva:

|

Hogy mire képes egy erős lokálpatrióta lobbi, erre szolgáljon példakánt az alábbi braziliai történet.

A helyszín, Porto Alegre, ahol egy ötszáz méter hosszú, csodálatos fákkal szegélyezett, békés, árnyékos sétányt mentettek meg a lakosok attól, hogy egy bevásárló központ létesítésével ezt a magával ragadó természeti környezetet kár érje. A sokakl által a világ legszebb utcájának tartott út mindkét oldalán hatalmas Tipuana fák állnak és ágaikkal szinte boltívet képeznek az út fölött. A fákat 1930-ban telepítették és azóta növesztették ezek az óriási növények nagyméretű, látványos lombkoronájukat.

Akár mesebeli erdőben is képzelheti itt magát az erre sétáló. Mindenestre különös, elragadó képet nyújt ez a helyszín ebben a modern városban. Ezt az idilli környezetet fenyegette 2005-ben az ide tervezett bevásárlóközpont. A városlakóknak azonban sikerült megakadályozniuk a terv megvalósítását. Lobbizásuk eredményeként elérték, hogy az utca eredeti szépségében megmaradt, sőt azzal, hogy a város kulturális területté nyilvánította ezt a “világszép” utcát, az utókor számára is biztosították háborítatlanságát. Akadt már rá példa, hogy felülről tekintették meg az utcát és a látvány különös képet mutatott.

 

A faóriásoknak köszönhetően, szinte erdőnek tűnik a házak között terület. Az oly sokat említett Tipuána fákról érdemes tudni, hogy rózsafaként is nevezik a köznyelvben, Dél-Amerikában őshonosak és felnőtt példányaik akár száz méter magasak is lehetnek. Gyökérzetük rendkívül kiterjedt, ebből adódóan gyakran okoznak sérülést az utcákban. Sőt azzal, hogy az épületek alapját is elérik, ott is baj forrásként kell számolni ezzel a szerteágazó gyökérzettel. Megelőzhető azonban, hogy kárt okozzanak a gyökerek, hiszen van egy speciális ásó módszer, amellyel elháríthatják a fák ártó “viselkedését”.

forrás: alternativenergia.hu

Advertisement

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Az újrahasznosítható műanyag raklapok előnyei a fa változatokkal szemben

A logisztikai és anyagmozgatási iparágakban az árucikkek és termékek hatékony mozgatása és tárolása kulcsfontosságú. A raklapok az egyik alapvető eszközei ennek a folyamatnak, amelyek segítségével az árukat könnyedén szállíthatjuk, tárolhatjuk és kezelhetjük. Azonban az iparág gyors fejlődése és a fenntarthatóság iránti növekvő igények miatt egyre nagyobb figyelmet szentelnek az alternatív megoldásoknak, mint például az újrahasznosítható műanyag raklapok.

Létrehozva:

|

Szerző:

Ezeknek az új generációs raklapoknak számos előnye van a hagyományos fa változatokkal szemben, amelyek hatékonyabbá és fenntarthatóbbá teszik a logisztikai folyamatokat:

Az egyik fő előnye az újrahasznosítható műanyag raklap termékeknek az, hogy sokkal tartósabbak és strapabíróbbak, mint a fa raklapok. Utóbbiak ugyanis könnyen sérülhetnek, repedhetnek vagy rothadhatnak, különösen nedves vagy korrozív környezetben. Ezzel szemben az újrahasznosítható műanyag raklapok ellenállnak a külső károsító hatásoknak, így jóval nagyobb élettartammal rendelkeznek a fa változatoknál. Ezáltal csökkentik a raklapok cseréjéből és karbantartásából fakadó extra költségeket, valamint minimalizálják az áruk károsodásának kockázatát.

A műanyag raklapok könnyűsúlyúak és egységesek, ami könnyebbé teszi a kezelésüket és a mozgatásukat. A fa raklapok gyakran változatos méretekben és súlyokban érkeznek, ami nehezítheti azok mobilizálását és összehangolását a logisztikai folyamatok során. Az egységes méretekkel rendelkező műanyag raklapok azonban egyszerűbbé teszik a raktározási és szállítási műveletek tervezését és optimalizálását.

A fenntarthatóság szempontjából is kedvezőbbek az újrahasznosítható műanyag raklapok. Mivel visszaforgatható műanyagból készülnek, hozzájárulnak a faforrások megőrzéséhez és a környezeti terhelés csökkentéséhez. A fa raklapok gyakran fakitermelésből származnak, ami erdőírtáshoz és biodiverzitás-vesztéshez vezethet. Az újrahasznosítható műanyag raklapok gyártása és felhasználása kevesebb káros anyag kibocsátással jár, így csökkenthető az iparág ökológiai lábnyomát.

Advertisement

A Schoeller Allibert plasztik raklapok például teljes mértékben újrahasznosíthatók – a használt raklapokat begyűjtik a gyártóközpontjaikban, majd egy alapos tisztítást, csiszolást, mosást és szárítást követően új formába öntik őket, és máris újra felhasználhatók anélkül, hogy hozzájárultak volna a világ szeméthalmainak növeléséhez.

A műanyag raklapok könnyen tisztíthatók és fertőtleníthetők – ez különösen fontos az élelmiszere és egészségügyi iparágban. A fa raklapok sokszor nehezebben tisztíthatók, és a nedvesség hatására könnyen baktériumokat és egyéb szennyeződéseket tartalmazhatnak. A plasztik változatoknak azonban az agresszívabb, invazív mosási metódusok sem okoznak kárt, így kiválóan sterilizálhatók és újra felhasználhatók a kényes árucikkek szállításához/tárolásához.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!