Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Megvédett sétány Porto Alege-ben

Létrehozva:

|

Hogy mire képes egy erős lokálpatrióta lobbi, erre szolgáljon példakánt az alábbi braziliai történet.

A helyszín, Porto Alegre, ahol egy ötszáz méter hosszú, csodálatos fákkal szegélyezett, békés, árnyékos sétányt mentettek meg a lakosok attól, hogy egy bevásárló központ létesítésével ezt a magával ragadó természeti környezetet kár érje. A sokakl által a világ legszebb utcájának tartott út mindkét oldalán hatalmas Tipuana fák állnak és ágaikkal szinte boltívet képeznek az út fölött. A fákat 1930-ban telepítették és azóta növesztették ezek az óriási növények nagyméretű, látványos lombkoronájukat.

Akár mesebeli erdőben is képzelheti itt magát az erre sétáló. Mindenestre különös, elragadó képet nyújt ez a helyszín ebben a modern városban. Ezt az idilli környezetet fenyegette 2005-ben az ide tervezett bevásárlóközpont. A városlakóknak azonban sikerült megakadályozniuk a terv megvalósítását. Lobbizásuk eredményeként elérték, hogy az utca eredeti szépségében megmaradt, sőt azzal, hogy a város kulturális területté nyilvánította ezt a “világszép” utcát, az utókor számára is biztosították háborítatlanságát. Akadt már rá példa, hogy felülről tekintették meg az utcát és a látvány különös képet mutatott.

 

A faóriásoknak köszönhetően, szinte erdőnek tűnik a házak között terület. Az oly sokat említett Tipuána fákról érdemes tudni, hogy rózsafaként is nevezik a köznyelvben, Dél-Amerikában őshonosak és felnőtt példányaik akár száz méter magasak is lehetnek. Gyökérzetük rendkívül kiterjedt, ebből adódóan gyakran okoznak sérülést az utcákban. Sőt azzal, hogy az épületek alapját is elérik, ott is baj forrásként kell számolni ezzel a szerteágazó gyökérzettel. Megelőzhető azonban, hogy kárt okozzanak a gyökerek, hiszen van egy speciális ásó módszer, amellyel elháríthatják a fák ártó “viselkedését”.

forrás: alternativenergia.hu

Advertisement

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák