Kapcsolatfelvétel

Design

Tengerparti szeméthalomból készült cipőt tessék

Létrehozva:

|

Túlfogyasztás. Ez a kulcsszó, ami annyiszor feltűnik a környezetvédelemről szóló diskurzusban, ma, a Föld Napján pedig alighanem még annál is többször.

Kár, hogy amint elhangzik, rendszerint csak bólogatunk rá egy sort, hogy aha, ezzel kezdeni kéne valamit, mert a bolygónk erőforrásai szűkösek, mi pedig annak a töredékéből is képesek volnánk eléldegélni, de a nagy egyetértést ritkán követi tett, továbbra is megvesszük az újabb szükségtelen ruhát, hagyjuk felkapcsolva a villanyt, és kerül a szemétbe az újabb adag ránkszáradt pizza. Három brit kreatív, Charles Duffy, William Gubbins és Billy Turve most a saját nyelvükön mesélik el a fájó igazságot.

Ez itt, ez a cipő, ami forog, ugyanis nem egy művészeti galéria agyoncsodált remeke. Ezt ők csinálták, kizárólag mindenféle műanyag, meg nehezen bomló hulladékból, amit szemét emberek hagytak szemétként a parton.

A projekt neve Everything Is Rubbish, és arra hívja fel vele a figyelmet, hogy egy lábbeli életének csak a töredékét tölti a lábon. Nem csak a legfrissebb trend eljövetele, de egyeseknél akár egy bénácskább folt is elég ahhoz, hogy lecserélje a korábbi lépőjét – hogy aztán valami olyan helyen végezze, ahol majd csak évtizedek alatt bomlik le. Mert nem fából és papírból van. Egy évig hordjuk, de egy emberöltőig szenved a szemétdombokon.

Hát ezért jött létre ez a videó:

 

Advertisement

Végül, hármójuk szavai:

A szintetikus anyagok fejlődésével egy utópia is megérkezik, ami a Föld átalakulásáról szól: a műanyag annyira beleivódik az életünkbe és környezetünkbe, hogy egyre kevésbé lesz megkülönböztethető, elválasztható a természettől.

Mi a megoldás? Kevesebbet fogyasztani. Sokkal kevesebbet. Kevesebb autót, kevesebb új telefont, új pólót, új laptopot. Sokkal, de sokkal kevesebbet.

forrás: urbanplayer.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdetnek a Népliget megújítására

Létrehozva:

|

Szerző:

Tájépítészeti ötletpályázatot hirdet a Népliget megújítására a fővárosi önkormányzat – közölte a Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a pályázat célja, hogy a Népliget történeti kert jellegét megőrizve közparkként újuljon meg. A Népliget Budapest parkhálózatának legnagyobb zöldfelülettel rendelkező, gazdag múltjához képest jelenleg elhanyagolt állapotú parkja. Szövevényes története azonban a város szerkezeti fejlődésének, a főváros elköteleződésének és a kapcsolódó állami fejlesztéseknek köszönhetően most új korszakához érkezik. “A zöldfelület értékeit megőrizve az elzárt, elhagyatott parkból a fénykort idéző, sokszínű, élettel teli közpark válhat” – írták. A Főpolgármesteri Hivatal kiemelte: a Népliget rehabilitációja a Radó Dezső Terv legfontosabb kulcsprojektjei között szerepel.

A fővárosi önkormányzat első lépésben a lakosság bevonásával, állami szereplőkkel, valamint a kerületi önkormányzattal együttműködésben készítette el a Népliget stratégiai tervét, hogy hosszú távú jövőképet vázoljon a park ütemezett megújítására – emlékeztettek a kommünikében. A Főpolgármesteri Hivatal közölte: a pályázat célja a zöldfelületek klímabarát, ökologikus megújítása és mennyiségi növelése a burkolt felületek csökkentésével. A külső és belső gyalogos kapcsolatok erősítése, a kaputerek rendezése, a Népliget elérhetőségének, átjárhatóságának és biztonságának javítása. További célként jelölték meg az autóforgalom csökkentését a Vadja Péter út és a park belső úthálózatának forgalomcsillapításával, parkolóhelyek racionalizálásával. A tervek között szerepel a közparki funkciók bővítése, játszóterek fejlesztése, futókör és napozórét létesítése, az egykori Mutatványos tér helyén közösségi funkciókat kiszolgáló rendezvénytér kialakítása. További információk a pályázatról a nepliget.budapest.hu oldalon érhetők el.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák