Kapcsolatfelvétel

Design

Tengerparti szeméthalomból készült cipőt tessék

Létrehozva:

|

Túlfogyasztás. Ez a kulcsszó, ami annyiszor feltűnik a környezetvédelemről szóló diskurzusban, ma, a Föld Napján pedig alighanem még annál is többször.

Kár, hogy amint elhangzik, rendszerint csak bólogatunk rá egy sort, hogy aha, ezzel kezdeni kéne valamit, mert a bolygónk erőforrásai szűkösek, mi pedig annak a töredékéből is képesek volnánk eléldegélni, de a nagy egyetértést ritkán követi tett, továbbra is megvesszük az újabb szükségtelen ruhát, hagyjuk felkapcsolva a villanyt, és kerül a szemétbe az újabb adag ránkszáradt pizza. Három brit kreatív, Charles Duffy, William Gubbins és Billy Turve most a saját nyelvükön mesélik el a fájó igazságot.

Ez itt, ez a cipő, ami forog, ugyanis nem egy művészeti galéria agyoncsodált remeke. Ezt ők csinálták, kizárólag mindenféle műanyag, meg nehezen bomló hulladékból, amit szemét emberek hagytak szemétként a parton.

A projekt neve Everything Is Rubbish, és arra hívja fel vele a figyelmet, hogy egy lábbeli életének csak a töredékét tölti a lábon. Nem csak a legfrissebb trend eljövetele, de egyeseknél akár egy bénácskább folt is elég ahhoz, hogy lecserélje a korábbi lépőjét – hogy aztán valami olyan helyen végezze, ahol majd csak évtizedek alatt bomlik le. Mert nem fából és papírból van. Egy évig hordjuk, de egy emberöltőig szenved a szemétdombokon.

Hát ezért jött létre ez a videó:

 

Advertisement

Végül, hármójuk szavai:

A szintetikus anyagok fejlődésével egy utópia is megérkezik, ami a Föld átalakulásáról szól: a műanyag annyira beleivódik az életünkbe és környezetünkbe, hogy egyre kevésbé lesz megkülönböztethető, elválasztható a természettől.

Mi a megoldás? Kevesebbet fogyasztani. Sokkal kevesebbet. Kevesebb autót, kevesebb új telefont, új pólót, új laptopot. Sokkal, de sokkal kevesebbet.

forrás: urbanplayer.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Design

Megnyílt a Mol új székháza

Megnyílt a Mol Campus, a vállalat új székháza Budapesten, a Kopaszi-gát mellett; az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitó ünnepségen, csütörtökön.

Létrehozva:

|

Szerző:

Hernádi Zsolt hozzátette, az épületet a Foster + Partners és magyarországi partnere, a Finta Stúdió tervezte. A belsőépítészeti megoldásokat a Kinzo és a Minusplus tervező és designer iroda dolgozta ki. A kivitelezésért pedig a Market Építő Zrt. felelt. Emlékeztett, 2016-ban azért döntöttek úgy, hogy új saját tulajdonú székházat építenek, mert hittek a jövőben. Hozzátette, a Campus a jövő generációinak készült, az épület azt üzeni: “a Mol itt volt, itt van itt is lesz a következő évtizedekben”. Kiemelte, a Mol Magyarország első olyan zászlóshajója, amely külföldön is sikereket tudott felmutatni. Ma már a régió meghatározó iparvállalata. A Mol-csoport a világ 21 országában van jelen. Ugyanakkor jelezte, bármennyire is nemzetközi a cég “itthon otthon van”, mert a Mol magyar multiként úgy döntött, hogy Budapesten építkezik, itt építik meg a jövő irodaházát. Hernádi Zsolt arra is kitért, hogy az üzemanyag fronton elszabadult káoszt valamennyire sikerült csillapítani, szerdán már 30 százalékkal csökkent a fogyasztás az elmúlt napokhoz képest, de még nem állt helyre a rend.

Ratatics Péter, a vállalatcsoport fogyasztói szolgáltatásokért felelős ügyvezető igazgatója közölte, a Campus 143 méter magas, nettó alapterülete 86 ezer négyzetméter. Az MTI kérdésére elmondta, az új székház felépítését a Mol saját forrásból finanszírozta, a beruházás értékét azonban üzleti titokra hivatkozva nem hozta nyilvánosságra. Azt azonban megjegyezte, hogy a Campus a Magyarországon felépülő irodaházaknál nagyjából 20 százalékkal magasabb értéket képvisel. A megnyitót követően a történelmi egyházak XI. kerületi képviselői megáldották a Mol Campust.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Mol Campus Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városrészében, a BudaParton épült fel. A Mol 2500, eddig 9 különböző telephelyen dolgozó kollégáját költözteti az új székházba. Hozzátették, az olyan innovatív megoldásoknak köszönhetően, mint az épületen található 900 négyzetméternyi napelem, valamint a geotermikus energiát használó hűtési és fűtési rendszer a Mol Campus a legszigorúbb fenntarthatósági elvárásokat is teljesíti.

 

 

Advertisement

Kép: MTI/Balogh Zoltán

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!