Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Homokkal fűtenek egy finnországi várost

Létrehozva:

|

A tárolóban hónapokra képesek elraktározni az energiát 500-600 Celsius-fokos hő formájában.

A Vatajankoski finnországi szolgáltató és a szintén az országban működő Polar Night Energy startup egy homok alapú, magas hőmérsékletű energiatároló rendszert helyezett üzembe – számol be a PV Magazine. A megoldással szezonális alapon biztosíthatják a nyugat-finnországi Kankaanpää városának távfűtését. A tároló létesítmény egy, a Vatajankoski által üzemeltetett erőmű területén található, fűtőteljesítménye 100 kilowatt, energiateljesítménye pedig 8 megawatt. A rendszer egy 4-szer 7 méteres, acélból készült tárolóban helyezkedik el, és képes hónapokra elraktározni az áramot hő formájában, 500-600 Celsius-fokon. „A tároló építése jól sikerült, különös tekintettel arra, hogy a megoldás teljesen új” – nyilatkozta Markku Ylönen, a Polar Night Energy műszaki igazgatója. Mint hozzátette, némi nehézségek és késés ellenére mindent sikerült megvalósítani, és a homok már forró is. A Vatajankoski a tároló hőjét arra használja fel, hogy felmelegítse a szervereitől származó hulladékhőt.

Ezt az energiát táplálják a távhőhálózatban, ehhez azonban az kell, hogy először szezontól függően 75-100 Celsius-fokosra melegítsék fel az alapvetően nagyjából 60 Celsius-fokos hulladékhőt. A rendszer mérete több tíztől több tízezer köbméterig terjedhet. A homokot nemcsak a kankaanpääi projektnél használt hengerben, hanem akár a felszín alatt is tárolhatják. Utóbbi megoldással rengeteg helyet spórolhatnak, ami kifejezetten hasznos lehet az ipari telephelyeken. A tárolóban teljesen hétköznapi, speciális kezelésen nem átesett, száraz homokot alkalmaznak, a rendszer levegőt áramoltató csövekkel működik. Amikor a levegőt felmelegítik, a csövekbe bepumpálva eléri a homokot, 500-600 Celsius-fokosra hevítve azt.

Nem ez az első alkalom, amikor hasonló módszert dolgoznak ki. Korábban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma és az olaszországi Magaldi Green Energy is előállt ilyen létesítmény ötletével.

 

Advertisement

 

 

Kép: Polar Night Energy

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!