Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Homokkal fűtenek egy finnországi várost

Létrehozva:

|

A tárolóban hónapokra képesek elraktározni az energiát 500-600 Celsius-fokos hő formájában.

A Vatajankoski finnországi szolgáltató és a szintén az országban működő Polar Night Energy startup egy homok alapú, magas hőmérsékletű energiatároló rendszert helyezett üzembe – számol be a PV Magazine. A megoldással szezonális alapon biztosíthatják a nyugat-finnországi Kankaanpää városának távfűtését. A tároló létesítmény egy, a Vatajankoski által üzemeltetett erőmű területén található, fűtőteljesítménye 100 kilowatt, energiateljesítménye pedig 8 megawatt. A rendszer egy 4-szer 7 méteres, acélból készült tárolóban helyezkedik el, és képes hónapokra elraktározni az áramot hő formájában, 500-600 Celsius-fokon. „A tároló építése jól sikerült, különös tekintettel arra, hogy a megoldás teljesen új” – nyilatkozta Markku Ylönen, a Polar Night Energy műszaki igazgatója. Mint hozzátette, némi nehézségek és késés ellenére mindent sikerült megvalósítani, és a homok már forró is. A Vatajankoski a tároló hőjét arra használja fel, hogy felmelegítse a szervereitől származó hulladékhőt.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ezt az energiát táplálják a távhőhálózatban, ehhez azonban az kell, hogy először szezontól függően 75-100 Celsius-fokosra melegítsék fel az alapvetően nagyjából 60 Celsius-fokos hulladékhőt. A rendszer mérete több tíztől több tízezer köbméterig terjedhet. A homokot nemcsak a kankaanpääi projektnél használt hengerben, hanem akár a felszín alatt is tárolhatják. Utóbbi megoldással rengeteg helyet spórolhatnak, ami kifejezetten hasznos lehet az ipari telephelyeken. A tárolóban teljesen hétköznapi, speciális kezelésen nem átesett, száraz homokot alkalmaznak, a rendszer levegőt áramoltató csövekkel működik. Amikor a levegőt felmelegítik, a csövekbe bepumpálva eléri a homokot, 500-600 Celsius-fokosra hevítve azt.

Nem ez az első alkalom, amikor hasonló módszert dolgoznak ki. Korábban az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériumának Nemzeti Megújuló Energia Laboratóriuma és az olaszországi Magaldi Green Energy is előállt ilyen létesítmény ötletével.

 

Advertisement

 

 

Kép: Polar Night Energy

Zöld Energia

Földgáz: miért van különösen nehéz helyzetben Magyarország?

Létrehozva:

|

Szerző:

A háborús helyzet Európa-szerte energetikai bizonytalanságot okoz, hazánk viszont különösen kiszolgáltatott.

Gyurcsik Attila, a Concorde Csoport igazgatója egy blogbejegyzésben mutatta be a hazai gázhelyzetet. A szakértő szerint nagyon fontossá vált a fogyasztás racionalizálása és csökkentése, ennek fő oka az, hogy az EU-s ellátás mintegy 40 százalékáért Oroszország felelős. „Jelen cikk írásakor a másnapi földgázár (holland TTF gázár) meghaladta a 207 eurót. Ez az ár 2019 nyarán alig volt magasabb 10 eurónál” – írta Gyurcsik Attila augusztus 10-én. A háborús helyzet egész Európát kiszámíthatatlan helyzetbe hozta, hazánk viszont különösen érintett. Gyurcsik Attila szerint rövid távon a problémán az energiahasználat csökkentésével, a szigeteléssel és a fűtési rendszerek korszerűsítésével lehet javítani. Mint kiemelte, itthon nemcsak a gazdaság, hanem az otthonok gázfüggősége is kimagasló. A háztartások végső energiafelhasználását nézve a földgáz súlya Magyarországon 50,7 százalék, míg az uniós átlag csupán 31,7 százalék.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Ennél lényegesen magasabb arány csak az Európai Unió legnagyobb kitermelő országában, Hollandiában, valamint a szomszédos Luxemburgban van. Olaszországnak közel hasonló a súlya, de ez az ország földrajzi elhelyezkedése miatt könnyebben diverzifikál, és a teljes hőigény is vélhetően kevesebb. Érdekes módon Európa Oroszország utáni második legnagyobb gázkitermelőjénél, Norvégiában a háztartások egyáltalán nem használnak földgázt fűtésre. A helyi otthonokban elektromos energiát alkalmaznak a fűtéshez és a meleg víz előállításához, a kontinenst nézve itt kiugróan magas a hőszivattyúk aránya. Utóbbi tekintetben Magyarország kifejezetten rosszul áll.

„A mesterségesen alacsonyan tartott gázárak megtették a hatásukat, az alkalmazkodás vagy adott esetben az energiafelhasználás diverzifikálása helyett a hazai háztartások lényegében a földgázt részesítették előnyben” – írta Gyurcsik Attila. Bár biomassza-felhasználásunk nem rossz, ez többnyire fa, nem egyszer szemét elégetését jelenti, ami komoly légszennyezéssel jár. A szakértő szerint fontos lenne a hazai otthonok modernizálása a földgáz háttérbe szorítása mellett. Úgy véli, ezért is fontos, hogy a hőszivattyús áramhasználat esetében a díjszabás alacsonyabb maradt a piacinál a rezsicsökkentés rendszerének átalakításakor.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák