Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Magyarország támogatja a megújuló energiaforrások engedélyeztetésének felgyorsítását

Magyarország támogatja a megújuló energiaforrások engedélyeztetésének felgyorsítását, ugyanakkor ellenzi a gázársapkával és a gáz közös beszerzésével kapcsolatos intézkedések meghosszabbítását – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára Brüsszelben kedden.

Létrehozva:

|

Steiner Attila az uniós tagállamok energiaügyekért felelős minisztereinek ülése szünetében az MTI-nek hangsúlyozta: Magyarország támogatja a szél- és naperőművi projektek felgyorsított jóváhagyását lehetővé tevő intézkedés érvényességének meghosszabbítását, hogy azokat a forrásokat minél gyorsabban ki tudja helyezni, és a projektek megvalósuljanak. Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság a geopolitikai helyzetre tekintettel a gázárak téli emelkedésétől tartva a februárban bevezetett, megawattóránként 180 eurós gázársapka hatályának meghosszabbítását javasolja, Steiner Attila kijelentette: Magyarország nem támogatja az intézkedés meghosszabbítását. Magyarország ezt egyfajta szankciós intézkedésnek tekinti, amelynek alkalmazása nagyon rossz reakciót válthat ki az orosz oldalon. Akár ellenlépések meghozatalát is okozhatja – figyelmeztetett.

Az államtitkár közölte: Magyarország nem támogatja a közös uniós gázbeszerzésre vonatkozó, év végén lejáró átmeneti intézkedés meghosszabbítását sem. Az intézkedések a vonatkozó információk átadását és mindenfajta új gázszerződés lejelentését teszi kötelezővé, valamint azokba beleszólást biztosít az Európai Bizottságnak. Magyarország ezt nem szeretné – hangsúlyozta. A magyar kormány továbbá nem tartja jónak az úgynevezett gázszolidaritásra vonatkozó uniós intézkedést sem. Eszerint ugyanis egy szomszédos tagállam gázszükségleteinek sürgősségi kielégítése esetén azonnali, akkori piaci árakon kell azt megtenni, függetlenül attól, hogy az energiahordozót mennyiért tárolta be a segítséget nyújtó ország.

Szerintünk úgy lenne tisztességes, ha azon az áron kellene kisegíteni a szomszédos tagállamot, amelyen azt beszereztük – fogalmazott Steiner Attila.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a rezsicsökkentésről szóló magyar intézkedést “különböző irányból, de folyamatosan támadják”, a kivezetését akarják elérni. A javasolt jogszabály alapján csak úgy lehetne a rezsicsökkentést érvényben tartani, ha az Európai Bizottság uniós vészhelyzetet hirdetne – magyarázta. Magyarország szerint ez a tagállamok jogait sérti, egy ilyen intézkedést nemzeti hatáskörben is meg kell tudni hozni – mondta.

A rezsicsökkentés jól működik, megvannak rá a forrásaink. Nagyon határozottak vagyunk, hogy az intézkedést fenntartsuk – fogalmazott.

Steiner Attila végezetül arról tájékoztatott, hogy Magyarország jól áll a téli felkészülésben, több mint 90 százalék körül van a gáztárolók töltöttsége. Magyarország fogyasztásarányosan sokkal több gázt tárolt be, mint amennyi az uniós átlag – mondta. Ez azt jelenti, hogy Magyarország gázellátásának biztonsága a téli szezonban szavatolt – tette hozzá az Energiaügyi Minisztérium (EM) energetikáért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Advertisement

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!