

Zöldinfó
Mesterséges mederküszöbbel tartják vissza a sós tengervizet a Mississippi torkolatánál az alacsony vízállás miatt
Az amerikai hadsereg a sós tengervíz beáramlását megakadályozandó medergátat kezdett kialakítani hétfőn a Mississippi folyó torkolatánál a folyó rendkívül alacsony vízállása miatt.
Az amerikai hadsereg mérnöki hadteste a múlt héten jelentette be, hogy dolgoznak a terven, amelynek lényege, hogy kikotort folyami üledékből mintegy 500 méter széles vízalatti mederküszöböt alakítanak ki Myrtle Grove közelében, hogy elejét vegyék a sós tengervíz bejutásának a folyóba. Ricky Boyett, a New Orleans körzeti hadtest szóvivője elmondta, hogy a mederküszöb mintegy 12-15 méter magas lesz ott, ahol a víz mélység 30 méter körül van. Egy hétre van szükség ahhoz, hogy a mesterséges mederküszöb olyan magas legyen, ami már megakadályozza a tengervíz beáramlását a folyóágba. A létesítményt ideiglenesre tervezik, a Mississippi alacsony vízállásának idejére. A problémát elsősorban a lecsökkent vízhozam jelenti, a másodpercenkénti 8500 köbméter alatt a folyó sodrása nem tudja ellensúlyozni a tengervizet, amely így visszanyomja azt a torkolatban – magyarázta a szóvivő. A folyó hozama már több mint egy hete csak 5660 köbméter körül van ott, ahol a medergát épül. Az elmúlt nyár rendkívül száraz volt a Mississippi vízgyűjtő területén, ami miatt az Egyesült Államok meghatározó folyójának vízállása is lecsökkent, gondokat okozva a vízi áruszállításban is.
mti

Zöldinfó
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
A spanyol korlátozza az olajban sült ételek számát, továbbá a félkész termékek használatát a közétkeztetésben.

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)
A rendelet, amely egyéves felkészülési időt biztosít az oktatási intézményeknek, azzal a céllal született, hogy minden gyerek mindennap hozzájuthasson egészséges, tápláló és változatos étrendhez, függetlenül családja jövedelmi szintjétől. A jogszabályt kidolgozó fogyasztási minisztérium felmérése szerint ugyanis az alacsony, évi 18 ezer euró (7,3 millió forint) alatti jövedelemmel rendelkező családok 6 és 9 év közötti diákjainak 47 százaléka túlsúlyos, mert nem engedheti meg magának, hogy több friss vagy teljes értékű ételt egyen.
A közétkeztetési reform értelmében az ország 17 ezer iskolai menzának mindennap kínálniuk kell majd friss gyümölcsöt és zöldséget, amelyek legalább 45 százaléka szezonális kell legyen. Havonta legalább két alkalommal kell biztosítaniuk valamilyen bioterméket, vagy a kiadások 5 százalékát kell bioélelmiszerre fordítaniuk. A szaktárca szerint 1200 olyan intézmény működik, ahol soha nem szolgálnak fel halat a gyerekeknek, egy év múlva azonban legalább egyszer bele kell kerülnie a heti menübe, amelyben nem szerepelhet egynél többször olajban sült étel, de az sem lehet félkész termék. Teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret hetente kétszer, míg barna rizst vagy teljes kiőrlésű tésztát havonta négyszer kell majd biztosítani a gyerekeknek.
A menzán csak vizet szolgálhatnak fel italként, az automatákban és büfékben pedig csak olyan üdítőt árusíthatnak, amelynek cukortartalma nem haladja meg az 5 grammot adagonként. A minisztérium tájékoztatása szerint a reform részleteinek kidolgozásakor figyelembe vették a Spanyol Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozási Ügynökség, valamint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait.
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás óta
Döntést hozott az Alkotmánybíróság a napelemes szaldósok ügyében!
-
Zöld Energia1 hét telt el a létrehozás óta
Inkább a szomszéd, mint a napsütés számít, amikor napelemet telepítünk a tetőnkre
-
Zöldinfó1 nap telt el a létrehozás óta
Kitiltják az ultrafeldolgozott élelmiszereket és energiaitalokat az iskolákból
-
Zöldinfó6 nap telt el a létrehozás óta
Szaharai porvihar hazánk felett – kutatók a jelenségről és a terjedő álhírekről
-
Zöldinfó4 nap telt el a létrehozás óta
A kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját