Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

66 fa verseng az idei Év Fája címért

Létrehozva:

|

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány szervezésében, és 2014-ben összesen 66 fát neveztek a megmérettetésre. A verseny ötlete eredetileg Csehországból származik, ahol már tíz éves múltra tekint vissza. A verseny körülbelül öt éve vált nemzetközivé, így az Ökotárs Alapítvány is ekkor vette át Az év fája verseny megrendezését. 2014-re már 12 országgal bővült a nemzetközi mezőny.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az ember és a természet közti kapcsolatra. Ezt mélyíti el a nevezés is, hiszen a fákról készített fotókon kívül a fákról szóló történetekkel lehet nevezni. Ezek lehetnek történelmen alapuló elbeszélések, de a fantázia szülöttei is szívesen látott pályaművek, a lényeg az a kreativitás, amin keresztül megismerhetjük az adott fát, és a fával kapcsolatban lévő közösséget. Ha egy fa megnyeri a versenyt, azon kívül, hogy besöpri a dicsőséget a fát nevező közösség, az adott fa állapotfelmérésben és egészségvédő kezelésben is részesül. Ezt a vizsgálatot a Magyar Faápolók Egyesülete végzi. Ezen kívül az első helyezett fa részt vesz a nemzetközi versenyen, ahol az eddigi eredmények alapján igen jól szerepeltek a magyar fák. Tavaly a második helyet, az azt megelőző két évben pedig a dobogó legfelső fokát nyerték el. A magyar versenyen a közönségszavazáson az eddig összesen több, mint 10 ezer szavazat érkezett a fákra. Egy külön díj is kiosztásra kerül a döntőbe jutott fák között, melyet az Országos Erdészeti Egyesület ítél oda.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Mennyit spórolhatok a ház hőszigetelésével?

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok módosítása óta rengeteg háztartás próbálja visszavenni fogyasztását, az egyik legnépszerűbb módszer a belső hőszigetelés.

Tényleg megéri a beruházás? Ennek járt utána a Pénzcentrum. Egy átlagos hazai családi házban a falakon keresztül akár 30-40, a nyílászárókon 15-20, a padlón keresztül pedig 10-15 százaléknyi hő szökhet el. Éppen ezért megfelelő szigetelés hiányában gyakorlatilag az utcát fűti az ember. Mindenekelőtt érdemes tisztában lenni vele, hogy a hazai vállalatok jelenleg igen leterheltek, az alapanyagok és a kivitelezés ára pedig folyamatosan nő. Emiatt sokan kapkodnak, csak részben végzik el a felújítást, ami problémás lehet. Amennyiben valaki a belső hőszigetelés mellett dönt, alaposan át kell gondolnia a beruházást, hiszen az épületek határoló szerkezetei egy rendkívül összetett rendszert alkotnak.

A hőszigetelés komoly előnyökkel jár, fontos azonban, hogy jó szakembert és rendszert válasszunk. A Pénzcentrum iparági információi szerint a többség azt a nézetet vallja, hogy a szigetelésnek alapvetően kívül kell lennie, emellett fontos, hogy a hibák elkerülése érdekében ne egyedül vágjunk bele a munkába.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

„A belső oldalt (azaz a meleg felületet) csak akkor érdemes szigetelnünk, ha tényleg nagyon muszáj. De akkor is csak abban az esetben, ha előtte szakértő elvégezte a páratechnikai és a műszaki ellenőrzést” – mondta Lestyán Mária építészmérnök, a Rockwool fejlesztési és alkalmazástechnikai vezetője a lapnak. Egy fal belső leszigetelésével a lakást megóvjuk a hidegtől, de a falszerkezetet nem, a külső szerkezeti fal ugyanis lényegesen hidegebbé válik, ami növeli a penészedés esélyét.

A szakértő szerint belső szigetelésnél a pincefödémet vagy a padlást mi is leszigetelhetjük a hideg oldal felől. „Ez sok esetben hasznos is lehet, hiszen a kádárkockák esetében például a padlásfödémen keresztül akár 30 százalékos is lehet a hőveszteség. Azonban a szobák esetében már jóval óvatosabbnak kell lenni: a belső oldalon hőhidak alakulhatnak ki, amik penészedéshez vezethetnek” – mondta Lestyán Mária.

Advertisement

A legtöbb esetben a falszerkezetek belső szigetelése miatt, folyamatos használat mellett a falak hőtároló képességét-tömegét szinte teljesen elveszítjük. A fűtés lekapcsolásakor így egy hideg külső szerkezettel rendelkező épület gyorsabban fog elkezdeni hűlni, mint melegebb külső szerkezetek esetén. Ha ezek ellenére is mindenképpen a szobák belső szigetelését választjuk, akkor Lestyán Mária szerint a legjobb az, ha azokat a helyiségeket szigeteltetjük, amelyeket telente nem fűtünk. A hőszigetelés finanszírozására több lehetőség is adott, megvalósíthatjuk önerőből, banki hitelből, állami támogatásból vagy akár ezek kombinációjából. Az év végéig elérhető otthonfelújítási program keretében például akár a beruházás árának 50 százalékát is visszakaphatják a gyermeket nevelő családok.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák