Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

66 fa verseng az idei Év Fája címért

Létrehozva:

|

Idén ötödik alkalommal rendezték meg az Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány szervezésében, és 2014-ben összesen 66 fát neveztek a megmérettetésre. A verseny ötlete eredetileg Csehországból származik, ahol már tíz éves múltra tekint vissza. A verseny körülbelül öt éve vált nemzetközivé, így az Ökotárs Alapítvány is ekkor vette át Az év fája verseny megrendezését. 2014-re már 12 országgal bővült a nemzetközi mezőny.

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az ember és a természet közti kapcsolatra. Ezt mélyíti el a nevezés is, hiszen a fákról készített fotókon kívül a fákról szóló történetekkel lehet nevezni. Ezek lehetnek történelmen alapuló elbeszélések, de a fantázia szülöttei is szívesen látott pályaművek, a lényeg az a kreativitás, amin keresztül megismerhetjük az adott fát, és a fával kapcsolatban lévő közösséget. Ha egy fa megnyeri a versenyt, azon kívül, hogy besöpri a dicsőséget a fát nevező közösség, az adott fa állapotfelmérésben és egészségvédő kezelésben is részesül. Ezt a vizsgálatot a Magyar Faápolók Egyesülete végzi. Ezen kívül az első helyezett fa részt vesz a nemzetközi versenyen, ahol az eddigi eredmények alapján igen jól szerepeltek a magyar fák. Tavaly a második helyet, az azt megelőző két évben pedig a dobogó legfelső fokát nyerték el. A magyar versenyen a közönségszavazáson az eddig összesen több, mint 10 ezer szavazat érkezett a fákra. Egy külön díj is kiosztásra kerül a döntőbe jutott fák között, melyet az Országos Erdészeti Egyesület ítél oda.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöldinfó

Ez lehet a megoldás a lítiumhiányra

Egy új vizsgálat alapján komoly lehetőségek rejlenek a víz alapú akkumulátoros technológiában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Texas A&M Egyetem munkatársai fémmentes, víz alapú akkumulátor-elektródákkal dolgozva jutottak izgalmas felfedezésre – számol be az okodrive.hu Az adatok alapján az energiatárolási kapacitásban akár 1000 százalékos különbség is jelentkezhet ezzel a megközelítéssel.

A víz alapú akkumulátorok a hagyományos akkumulátorokhoz hasonlóan egy katódból, egy anódból és egy elektrolitból állnak. Ebben a rendszerben azonban a katódok és az anódok olyan polimerek, amelyek képesek energiát tárolni, az elektrolit pedig szerves sókkal kevert víz. Az elektrolit oda-vissza szállítja az ionokat a katód és az anód között, az elektródával való kölcsönhatása révén pedig az energiatárolás kulcsa is egyben.

Dr. Jodie Lutkenhaus vegyészmérnök és a csapat tagja szerint ha egy elektróda túlságosan megduzzad a ciklikusság során, akkor nem tudja jól elvezetni az elektronokat, ezzel pedig elveszítjük a teljes teljesítményt. A szakértő hozzátette, ezen hatások miatt az elektrolitválasztástól függően akár 1000 százalékos különbség is felléphet az energiatárolási kapacitásban. A kutatók szerint a redox-aktív, nem konjugált gyökös polimerek elektródaként igen ígéretesek, ugyanakkor a kutatók is megjegyezték: keveset tudunk ezen polimerek vizes környezetben történő energiatárolási mechanizmusáról.

A szakértők szerint a víz alapú akkumulátorok képesek lehetnek ellensúlyozni az olyan fémek, mint a kobalt és a lítium esetleges hiányát, valamint kiküszöbölhetik az akkumulátortüzek lehetőségét. Előbbi már csak azért is fontos lehet, mert a jövőbeli anyaghiány miatt jelentősen megdrágulhatnak a lítium-ion akkumulátorok. Az alternatív technológia segíthet az ellátás stabilabbá válásában.

Érdemes hozzátenni, hogy a szakértők nem építettek új eszközt, csupán számítógépes szimulációkat és elemzéseket végeztek. Ennek ellenére a friss eredmények hozzájárulhatnak az akkumulátorok fejlődéséhez, a kutatók szerint felfedezésük előrelépést jelent a lítiummentes tárolók irányába.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!