Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A HUSZÁR GÁL ISKOLA ENERGETIKAI KORSZERŰSÍTÉSE

Létrehozva:

|

2014. áprilisában ezzel a címmel indult a KEOP-2012-4.10.0/E program keretében elnyert pályázat a Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.  A projekt fő célja, hogy az Intézmény napelemes rendszerrel, utólagos külső hőszigeteléssel és külső nyílászáró cserével energiát takarítson meg, megújuló energiaforrások használatával kímélje a környezetet.

A KEOP-4.10.0/E/12-2014-0040 számú projekthez az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás mértéke 84.545.351 Ft.

A pályázat jóvoltából az épület homlokzatára 10 cm szigetelés, a födémre és a tetősíkra 15-15 cm szigetelés kerül. Az ingatlan tetejére összesen 196 db 250 W-os napelem kerül felszerelésre, mely által termelt energia invertereken keresztül kerül betáplálásra az áramhálózatba. A homlokzati nyílászárókat korszerű 0,8 hőátbocsátású nyílászárókra cseréljük. E három fő területen végrehajtani kívánt fejlesztés eredményeképpen egy hatékonyabban üzemeltethető Intézménykomplexumban tanulhatnak a fejlesztés fő célcsoportját képező diákok. A fejlesztés hatására az épület teljes energiaköltsége 50 %-ot meghaladó mértékben fog csökkenni, az éves szinten elérhető energia-megtakarítás 474,73 GJ/év, az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése 65,37 t/év.

DSCF7274 DSCF7478 DSCF6499 DSCF6209 DSCF6160

 

A projekt kedvezményezettje a Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola.

Kapcsolat:

Advertisement

Huszár Gál Iskola
4030 Debrecen, Diószegi út 21.

Telefon: 06-52-537-078

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!