Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Egyszerűsödhet a hőszivattyúk telepítése

Létrehozva:

|

Amennyiben a hőszivattyú a tetőtérben is megfelelően működik, az jelentősen megkönnyítheti az egység telepítését.

Először helyeztek üzembe az Egyesült Királyságban tetőre szerelt levegős hőszivattyút – számol be a PV Magazine. A rendszer a Salfordi Egyetem a Jövő Háza (Future Home) nevű pilotprojektjének része, a cél az, hogy összevessék a 200 kilogrammos Bosch 3400i Hydrotop teljesítményét egy hasonló, falra szerelt eszközével. Egy hőszivattyú segítségével jelentősen mérsékelhető az adott háztartás energiafogyasztása, csakhogy a beruházás nem mindig egyszerű. Az egyik fő probléma az, hogy az egységnek sokszor nehéz helyet találni. Ezen segíthet a tetőtér felhasználása.

A most felszerelt hőszivattyút a Bellway nevű vállalat telepítette. Az építőcég olyan otthont tervezett, amelynek teteje alkalmas a 200 kilogrammos szerkezet befogadására, a skóciai Donaldson Timber Systems pedig utóbb újratervezte az építmény faszerkezetét, hogy illeszkedjen az egységhez. A második, kontrollként szolgáló eszközt egy külső falra szerelték fel, hogy összehasonlítsák teljesítményét a tetőn lévő szerkezetével. „A kutatási időszak alatt az otthonban élő emberek révén teszteljük a hőszivattyú teljesítményét valós használat közben.

Ha a tetőtérben lévő egység jól működik, az új módszert teremthet a lakástulajdonosok szénlábnyomának csökkentésére anélkül, hogy térbeli vagy esztétikai kompromisszumot kellene kötniük” – mondta Jamie Bursnell, a Bellway munkatársa. Mint hozzátette, össze fogják hasonlítani a két hőszivattyú adatait, hogy meghatározzák a jövőre nézve leginkább járható megoldást. Darran Burrage, az egységeket gyártó Worcester Bosch építési igazgatója szerint a méret és a lokáció alapvető akadályt jelentenek a meglévő ingatlanok hőszivattyús átalakításakor.

Burrage úgy véli, azáltal, hogy a Jövő Otthonának tetőterében levegős hőszivattyút tesznek, a teszt megnyithatja az utat az alternatív lokáció felé. A siker azt is bizonyíthatná a háztulajdonosok felé, hogy ezen technológia életképes, zöld fűtési alternatívát jelent. A projekt az utolsó szakaszában tart, és várhatóan 2023-tól fogad vendégeket. A Salfordi Egyetem kutatói nemcsak a hőszivattyúk hatékonyságát elemzik, hanem az egységek rezsiköltség-csökkentő hatásait is.

Advertisement

 

 

Kép: University of Salford

Zöld Energia

Napelemparkokhoz szükséges tartószerkezetek gyártásáról állapodott meg három magyarországi cég

Napelemparkok telepítéséhez szükséges speciális tartószerkezetek gyártásáról és értékesítéséről írta alá együttműködési megállapodást három magyarországi cég – közölte az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

A naperőműfejlesztések piacán tevékenykedő vállalat mellett a kiemelt partnerségi megállapodásnak a Műszertechnika-Holding Zrt., valamint utóbbi cégcsoport részeként az IK Metál Kft. a tagja. Céljuk, hogy Európa egyik legjelentősebb napelemes fémszerkezetgyártójává váljanak. A piaci igényekről az ASTRASUN Solar Nyrt. az MTI érdeklődésére jelezte, napelemparkból az Európai Unió piacán éves szinten megközelítőleg 30 ezer megawatt kapacitás épül ki. A magyar piacon ennek hozzávetőleg 1 százaléka létesül. Kiemelték, hogy várakozásaik szerint napelemes tartószerkezetekkel a teljes európai piacot kiszolgálhatják.

Arra is kitértek, hogy a hosszú távú együttműködés három fázisból áll. Első lépésként az IK Metál Kft. és az ASTRASUN Solar Nyrt. keretszerződést kötöttek, amelynek értelmében egyedi megrendelések alapján az IK Metál Kft. napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezetek gyártását és értékesítését végzi majd az ASTRASUN Solar Nyrt. részére. Az IK Metál Kft. vállalja, hogy az ASTRASUN  beszerzési szükségleteinek megfelelő gyártási kapacitást biztosít, az ASTRASUN Solar pedig a napelemparkok telepítéséhez szükséges tartószerkezeteket elsődlegesen az IK Metál Kft.-től szerzi be. A felek egymás felé kölcsönös kizárólagosságot biztosítanak.

Második lépéseként az ASTRASUN és a Műszertechnika-Holding közös vállalatot hoz létre. A harmadik fázisban a felek törekvése, hogy közös vállalatuk önállóan megjelenjen a piacon és más, független piaci szereplők megrendeléseit is képes legyen teljesíteni. Ennek előfeltétele, hogy a társaság kereskedelmi tevékenységének árbevétele meghaladja az 1 milliárd forintot. A Műszertechnika-Holding Zrt.-t 1981-ben alapították. Magyar tulajdonban van a cégcsoport, amely főként járműipari műanyag és fém részegységek, valamint egyéb fémszerkezetek gyártásával, szoftverfejlesztéssel és ingatlan hasznosítással foglalkozik. A cégcsoport 800 embert foglalkoztat Budapesten, Ajkán és Székesfehérváron.

Naperőmű-tervezés, -kivitelezés, -üzemeltetés és -karbantartás, -beruházás, valamint -fejlesztés a fő tevékenysége az ASTRASUN Solar Nyrt.-nek, amelynek a tulajdonában 37 naperőmű van Magyarországon. A társaság 2022 decemberében bevezette törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) középvállalatokra specializált piacára, a BÉT Xtendre. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Műszertechnika-Holding Zrt. árbevétele 2021-ben 13,430 milliárd forint, egy évvel korábban 12,033 milliárd forint volt. A cégcsoport 2021-ben 495,61 millió forint nyereséggel zárt, míg 2020-ban 863,806 millió forintot tett ki az adózott eredménye. A BÉT-en olvasható tájékoztatás szerint az ASTRASUN Solar Nyrt. árbevétele 2021-ben 3,012 milliárd forint volt, 2020-ban pedig 1,626 milliárd forint. A vállalat 2021-ben 1,172 milliárd forint nyereséggel zárt, egy évvel korábban 332,880 millió forint volt adózott eredménye.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!