Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Ez a zseniális találmány mentheti meg az emberi civilizációt

Létrehozva:

|

Julian Melchiorri még csak most diplomázik az angol iparművészeti egyetemen, de a nevét az elmúlt pár napban sokan megjegyezték. Julian a Tufts Egyetem kutatóival közösen fejlesztett ki egy mesterséges levelet, ami fény hatására oxigént termel, pont úgy, mint a Földön található növények.

A fiú a selyem egy speciális fehérjét és egy algákban található anyagot használt arra, hogy létrehozza a mesterséges levelet. Ezután csak fényre van szükség, és találmány máris elkezdi átalakítani a levegőben található széndioxidot oxigénné.

 

SZÉTNÉZTÉL MÁR TRENDI WEBSHOPUNKBAN? KATT IDE! 

 

A levél használható például épületek külső és belső felületeinek beborítására, amik így folyamatosan tisztítanák a városok szennyezett levegőjét.

Advertisement

A találmány az űrkutatásban is nagyon sokat segíthet. A növényeket termeszteni a súlytalanság állapotában nagyon bonyolult, nélkülük viszont nehezen megoldható, hogy az űrhajósoknak legyen elég oxigénjük egy hosszútávú űrutazás során. A mesterséges levél viszont a súlytalanságban is működik, így ki lehet vele “tapétázni” az űrhajó belsejét.

forrás: mivoltma.444.hu

 

 

Advertisement
9 hozzászólás

9 Comments

 1. Name

  2015-01-06 at 17:32

  Hiányoltam a linkeket, meg egyáltalán az egésznek a nevét ebből a cikkből. Demó, de nem vezet sehova sajnos, csak egy mini reklám volt benne, de utánajártam.

  Hasznos linkek:
  http://www.iflscience.com/technology/inventor-develops-synthetic-leaf-produces-oxygen

  http://www.julianmelchiorri.com/

 2. Name

  2015-01-06 at 17:37

  Valójában fennmarad jópár nagy kérdés,
  egyáltalán mennyi oxigént képes generálni,
  mennyi széndioxidot tárol el,
  és mennyi energiát eszik, mert ez is használ energiát.

  Pl felhízik és mint egy széndarab lehull ha megtelt, vagy 1 év után ugyanúgy néz ki csak már nem termel oxigént?

  Egy még fontosabb… Jobb ez mint az alga amiből kivonják a nedveket hogy legyártsák?

 3. Hegyi János

  2015-01-06 at 20:10

  Választ keresek:miből állítja elő az oxigént és mi a melléktermék?

 4. Szalacsi Sándor

  2015-01-06 at 23:10

  Há’ a vízbű veszi ki a Zoxigént, és hogy mennyit? Há’ húszon-harmincezer litért. XD

 5. Klebercz Orsolya

  2015-01-09 at 13:46

  Ööööö… nem értem. Mi volt a baj a természetes levéllel? @.@

 6. Zahorecz Anna

  2015-01-10 at 04:18

  Csak úgy halkan megjegyzem, hogy ezt a folyamatot fotoszintézisnek hívják és glükóz+víz is kell hozzá. Kacsa az egész 🙂

 7. Ménkűpocok

  2015-01-11 at 14:23

  Nem értem ezzel miért vagyunk előrébb. Ez tulajdonképpen olyan mintha felfuttatnánk borostyánnal, vagy valamilyen futónövényel , amit még ragasztgatni sem kell kell, magától végzi a dolgát.

 8. Vegyes

  2015-01-16 at 08:17

  Tehát: A fotoszintézis olyan biológiai folyamat, melyben az élőlények a napfény energiáját felhasználva szervetlen anyagból szerves anyagot hoznak létre
  http://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fotoszintézis
  Nem, hogy nem kell a fotoszintézishez cukor, hanem egyenesen abban állítódik elő. 🙂

 9. Eva

  2015-02-16 at 18:17

  Mindenképpen hasznosak a felfedezések-mint ez is.Egyszerűnek tűnik,mégis akinek eszébe jutott dolgoznia kellett a fejlesztésén.A dolgok ott vannak előttünk,csak elmegyünk mellette..ne bántsuk azokat akik a Föld megmentéséért küzdenek.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!