Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Ezzel számoljon, aki napelemes rendszert telepítene, 2024-től változik az elszámolás

A jelenlegi elszámolási rendszer átalakul a napelemes rendszerek tulajdonosai számára 2024-től.

Létrehozva:

|

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) novemberi rendeletének értelmében 2024 után senkinek sem lesz elérhető a szaldóelszámolás – számol be a Telex. Azt, hogy az elszámolási rendszert kivezetik, régóta sejteni lehetett, még uniós irányelvek is előírják a lépést. A pontos szabályzással kapcsolatban rengeteg volt a kérdőjel, igaz, lehetett számítani bizonyos részletekre, például arra, hogy a szaldó maradhat azoknál a háztartásoknál, amelyek 2024 előtt telepítettek napelemet. Az új rendelet alapján ugyanakkor ez nem lesz így, sok napelem-tulajdonosnál jelentősen nőhet a megtérülés.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A szaldóelszámolás célja az volt, hogy kedvező feltételeivel felpörgesse a háztartási méretű kiserőművek telepítését – itthon ez leginkább napelemes beruházásokat takar. A kapacitásnövekedés a tervezettnél is nagyobb lett, eközben azonban a hálózat fejlesztése elmaradt. Az indoklás szerint éppen emiatt függesztették fel október végén a hálózati csatlakozási lehetőséget új rendszerek esetében. A csatlakozási stop és a szaldó ily módon történő felszámolása nehéz helyzetbe hozza a lakosságot és a szakmát egyaránt.

Szaldó helyett bruttó

A szaldó lényege, hogy a napelemesek gyakorlatilag akkumulátorként használhatják a hálózatot, szabadon lehet áramot feltölteni oda, illetve felvenni onnan – a különbözet után természetesen fizetni kell az éves elszámolás során. A probléma az, hogy ebben a struktúrában napsütéses időszakokban a napelemek miatt túlterhelődhet a hálózat, a sötétebb periódusokban viszont kvázi ingyen kapnak áramot a fogyasztók. Az új rendszert bruttó elszámolásnak nevezik. Ez kevésbé előnyös a fogyasztó számára, lassabbá teszi a beruházás megtérülését, a hálózat számára viszont kedvező, hiszen arra sarkallja a háztartásokat, hogy saját energiájukból minél többet felhasználjanak.

A kommunikáció alapján arra lehetett számítani, hogy sok más országhoz hasonlóan 2024 januárjától itthon is csak az újonnan kiépített rendszerekre fog vonatkozni a szaldó kivezetése. A MEKH rendelete szerint viszont 2024-től a korábbi napelemeseket átveszik a szaldóba, ebben maradhatnak tíz évig, majd mindenkire bevezetik a bruttó elszámolást. A szabályzásból ez explicite nem derül ki, a MEHK azonban megerősítette a Telexnek az értelmezést.

A tervezett rendszer abból a szempontból igazságosabb, hogy a terhek azonosan oszlanak majd meg a napelemesek között. A korábbi tulajdonosok, több tízezer család esetében viszont most alaposan át kell gondolni a megtérülés kérdését. A rendelet értelmében ráadásul egy új modellt is bevezethetnek 2024-től, ez alapján a nappali csúcsidőszakban, a csúcsidőszakban és a völgyidőszakban eltérő lehet a rendszerhasználati díj. Mindez további kérdéseket vethet fel, például hogy szükség lesz-e új villanyórák beszerzésére. A hazai szakmai körök szerint a túlméretezett beruházások a rendszerhasználati díjjal való játék helyett jobb módszer lenne a teljesítménydíj használata.

Advertisement

Mi lehet a megoldás?

Az új szabályok egészen biztosan sokakat arra fognak késztetni, hogy kevesebb áramot tápláljanak a hálózatba. Megoldásként nem csupán a rendkívül költséges, lassan megtérülő akkumulátorok jöhetnek számításba, az energiát melegvíz-tárolásra alkalmas eszközzel, vízben is meg lehet kötni, jóval olcsóbban. A tárolás mellett az áram okosabb, átgondoltabb felhasználására is szükség lesz. Az egyszerűbb okos dugaljaktól a teljes otthont felügyelő okosrendszerekig számos megoldás szóba jöhet. Ehhez nagyobb tudású, kifinomultabb inverterre van szükség. A magyarországi tapasztalatok alapján sajnos az elmúlt tíz évben itthon inkább a hagyományos technológiát választották, csupán a rendszerek 30-40 százalékához tartozik okosinverter, és ezek közül sem mindegyik alkalmas a szükséges fejlesztésekre.

Érdekes továbbá, hogy míg korábban a napelemek déli tájolásával a lehető legtöbb energia előállítására törekedtek, a helyzet most változhat. Ezt követően a kelet-nyugati tájolás kombinálása kerülhet az előtérbe, ezzel ugyanis jobban eloszlik a termelés. Egy olyan rendszer, amelyben a panelek nincsenek sorba kötve, hanem mindegyikhez külön optimalizáló eszköz tartozik, drágább, de egységeit nem kell egy irányba fordítani.

Zöldinfó

Mire jó a homlokzati hőszigetelés?

A homlokzati hőszigetelés fő feladata a hőmérséklet szabályzása, de egyéb előnyei is vannak.

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsicsökkentés rendszerének átalakítása óta sokaknak vált alapvető kérdéssé, hogy miként mérsékelhetik energiafogyasztásukat. A hétköznapi használati szokások átalakítása mellett költségesebb, ám hatékonyabb megoldások is adottak, ezek a különböző, a háztartás energiahatékonyságát fokozó beruházások.

A legismertebb ilyen fejlesztés a hőszigetelés, amely nemcsak télen, a meleg megtartásával, hanem nyáron, a hűvös biztosításával is komoly segítséget jelenthet, írja az okodrive.hu.

Ezért éri meg

A homlokzati hőszigetelés legfőbb célja, hogy a meleg és a hideg időszakokban egyaránt segítsen az otthoni klíma szabályzásában. A beruházással jelentősen csökkenthetjük a rezsiköltségeket, a homlokzati hőszigetelés emellett a hőmérsékletingadozásoktól, a páratartalom változásaitól, a fagytól, illetve a falak vizesedésétől és penészedésétől is véd, ráadásul a zavaró utcazajt is mérsékli. Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés adja az épület külső burkolatainak legnagyobb felületét, így a teljes ház hőveszteségének 30 százalékáért is felelhet.

A szigeteléskor számos szempontot figyelembe kell venni: milyen az ingatlan fekvése, melyik irányból, melyik szoba kapja a legtöbb napfényt, milyen az ingatlan szélnek való kitettsége, melyek a leghidegebb falak, milyenek a nyílászárók, milyen a tető. A homlokzati hőszigetelést gyakran egyéb beruházással is érdemes kiegészíteni, a nyílászárók cseréjével például csökkenthetjük a zajszintet, a magas olvadáspontú homlokzati hőszigetelés pedig a tűz ellen nyújthat védelmet.

Advertisement

Erre figyeljünk

A hőszigetelés szükséges vastagságát elsősorban az ingatlan műszaki adatai határozzák meg, értékét a jogszabályba foglalt (7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról), úgynevezett U érték (szerkezet minimálisan elérendő teljes hőszigetelő képessége) alapján kell kiszámítani – ezen belül is keressük a falakra vonatkozó hőszigetelés vastagsági előírásokat.

Az U érték nem más, mint a fajlagos hőátbocsájtási tényező (mértékegysége: W/m²K). Ez, a házszerkezetet jellemző mérőszám a fal négyzetméterein keresztül távozó hőveszteséget írja le, minél alacsonyabb az U érték, annál jobb a szerkezet hőszigetelő képessége. A homlokzati hőszigetelés 2023 szabályok szerint a külső falak hőszigetelésére az U≤0,24 W/m²K előírás vonatkozik. A szükséges vastagság meghatározásához mindenképp kérjünk szakértői segítséget.

A homlokzati hőszigetelés utólag, az építkezést követően is felhelyezhető, a felhasznált alapanyag pedig kulcsfontosságú a szigetelés minősége szempontjából. A leggyakoribb alapanyagok az alábbiak: expandált/extrudált polisztirol homlokzati hőszigetelés, azaz hungarocell, amely az egyik legolcsóbb megoldás; grafitos homlokzati hőszigetelés, amely szintén gyakori, és gyakran nevezik grafitos hungarocellnek is; valamint kőzetgyapot homlokzati hőszigetelés, amely igen népszerű, és gyakorlatilag bárhova felhelyezhető, akár fa-, vályog- és betonházakra is. A három legnépszerűbb anyag közül utóbbi a legmagasabb minőségű, egyben a legdrágább is.

Mennyibe kerül?

Advertisement

Sajnos az elmúlt 6-8 évben példátlan mértékű drágulás ment végbe az építőanyagok piacán, és az infláció sem segít a helyzeten. Hogy egy homlokzati hőszigetelés pontosan mennyibe kerül majd, azt a változatos igények és paraméterek miatt nehéz konkrétan megmondani, olyan egyedi díjak is bejönnek a képbe, mint a vakolás, a festés, az esztétikai rendezés vagy a munkadíj.

Szerencsére ma már elérhetőek olyan kalkulátorok, amelyeknél a megfelelő adatok bevitelével pontosabb képet kaphatunk a beruházás lehetséges költségeiről, ezeket a platformokat mindenképp érdemes használni. Az egyik kalkulátor alapján általánosságban elmondható, hogy hungarocellnél 3500 Ft/m2, kőzetgyapotnál pedig 4000-5000 Ft/m2 környékén mozog a munkadíj, ám érdemes több vállalkozót is megkeresni a lehető legjobb ajánlatért. Ha nagyjából össze akarjuk szedni a költségeket, akkor a homlokzati hőszigetelés ár színre vakolással együtt előreláthatólag 7500-10000 Ft/m2 körül fog kijönni.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!