Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Minek a konnektor? Így töltheti majd a levegőből a telefonját

Létrehozva:

|

Amerikai mérnökhallgatók találmánya feleslegessé teszi a hálózatból történő töltést, hiszen kis túlzással a levegőből meríti az áramot.
Bár nem láthatók, elektromágneses jelek kavarognak körülöttünk, amelyeket most egészen újszerű módon hasznosít egy találmány. A Duke Egyetem két mérnökhallgatója viszonylag olcsó anyagokból olyan szerkezetet készített, amely a láthatatlan mikrohullámú jeleket alakítja elektromossággá. Az újdonság hasonló elven működik, mint a napelemek, amelyek a fényenergiát alakítják át árammá, viszont jóval sokoldalúbb ezeknél, ugyanis megfelelő hangolással a hanghullámokból, wifi-jelekből, műholdak jeleiből is képes egyenáramot varázsolni, írja a hvg.hu.

Az ötcellás kísérleti berendezéssel 7 V-os áramot sikerült generálni – csak összehasonlításképpen: az USB-s töltők 5 V-ot adnak át az elektronikus eszközöknek. Kezdetben még csak 6-10 százalék volt az átalakító hatékonysága, de mostanra sikerült elérni a 37 százalékot, ami megegyezik a napelemek hatékonyságával. A következő nagy lépés majd a méretcsökkentés lehet, és ha ez megvalósul, akár a mobiltelefonokba is beépíthetők lesznek ezek a töltők, amelyek a levegő láthatatlan hullámaiból fogják elektromossággal ellátni a készüléket, amikor éppen nem használják azt. Remek elképzelés, amely még a környezetet is kíméli.

 

6 hozzászólás

6 Comments

 1. Krisszes

  2014-04-23 at 12:08

  És ami energiát kicsatol az “éterből”, azt ki fogja majd plusz “berakni”, hogy mondjuk a wifi hatótávja ugyanakkora maradjon? Ebben semmi zöld nincs…

 2. savanya

  2014-05-06 at 22:33

  Érdekes, több információt is megérdemelne..

 3. hazard

  2014-06-24 at 00:25

  7V-os áramot? A szerző nyilván bölcsész.

 4. frankiboy

  2014-10-01 at 17:25

  Már megint egy áll hír….itt semmi sem stimmel….Pld.:egy durvának mondott wi-fi 2 mw-ot sugároz…olyan ez mintha led-el akarnánk napelemet meghajtani,majd ennek energiájával világítani….Perpétum mobile…. 😀

 5. payday loans

  2014-12-22 at 00:31

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Kudos

 6. hangszoros

  2015-01-02 at 00:09

  A 7V áram? Nem ez a lényeg. Inkább az hogy akkora térerő nem sok helyen van, hogy használható energia lejöjön. Anno gyerek koromba a detektoros rádiójára hajaz a dolog.
  Az tény, hogy csepel szigeten- mikor Lakihegyről sugároztk a Kossuth rádiót. Világitottak a fénysövek némi dróttól-antenna- Meg fütőtték a melegházakat. Persze büntették.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Napelemekre és fűtéskorszerűsítésre is ingyen pénzt ad az állám!

Létrehozva:

|

Szerző:

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program főbb szabályai változatlanok, 100 százalékos támogatást kaphatnak a háztartások.

Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikáért felelős államtitkára egy szeptember 6-i sajtótájékoztatón azt jelentette be, hogy szinte önellátóvá válhatnak a lakossági napelemes pályázat résztvevői – írja a Portfolio. Mint elmondta, a program lehetővé teszi, hogy a becsatlakozók maguk termeljék meg az általuk elfogyasztott energia jelentős részét. Ez a rezsiszabályok módosításának tükrében sokaknak jó hír. A program első fordulója év végén zárult le. A második, egyben utolsó forduló a Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyei csoportban, illetve a Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Somogy és Tolna megyei régióban november 28-án, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, valamint Budapest és Pest megyében december 5-én kezdődik.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A legfőbb szabályok változatlanok: olyan háztartások vehetnek részt, amelyekben az éves bruttó átlagjövedelem nem haladja meg 4 millió 850 ezer forintot, a sikeres pályázók pedig 100 százalékos támogatást kapnak. A pénzt napelem-telepítésére, illetve egy komplex csomagra lehet felhasználni, ez a napelemek mellett a fűtéskorszerűsítést, az akkumulátor-telepítést és a nyílászárócserét is tartalmazza. Előbbi kategóriára legfeljebb 2,9, utóbbira pedig maximum 11,3 millió forintos támogatás érhető el.

Steiner Attila szerint a pályázatok most fognak beérni, a téli időszakban pedig már csökkenteni tudják a háztartások földgázkitettségét. Az államtitkár hozzátette: az első körben 43 ezer benyújtott igényt kellett kiértékelni, a pályázatok feldolgozásával jól haladnak. Eddig 21 800 támogatói döntést hoztak, mintegy 89 milliárd forintnyi összeget utaltak ki, az érintett projektek megvalósítása már elkezdődött. Mint kiemelte: november végéig az összes pályázat értékelését befejezik. Bár az utóbbi hetekben láthatóan felgyorsult a döntéshozatal, a nagy érdeklődés jelentősen lelassította a folyamatot. A második ütem eredetileg régiótól függően szeptemberben vagy októberben nyílt volna meg, a feldolgozás elhúzódása miatt viszont a kezdést későbbre kellett halasztani.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák