Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Minek a konnektor? Így töltheti majd a levegőből a telefonját

Létrehozva:

|

Amerikai mérnökhallgatók találmánya feleslegessé teszi a hálózatból történő töltést, hiszen kis túlzással a levegőből meríti az áramot.
Bár nem láthatók, elektromágneses jelek kavarognak körülöttünk, amelyeket most egészen újszerű módon hasznosít egy találmány. A Duke Egyetem két mérnökhallgatója viszonylag olcsó anyagokból olyan szerkezetet készített, amely a láthatatlan mikrohullámú jeleket alakítja elektromossággá. Az újdonság hasonló elven működik, mint a napelemek, amelyek a fényenergiát alakítják át árammá, viszont jóval sokoldalúbb ezeknél, ugyanis megfelelő hangolással a hanghullámokból, wifi-jelekből, műholdak jeleiből is képes egyenáramot varázsolni, írja a hvg.hu.

Az ötcellás kísérleti berendezéssel 7 V-os áramot sikerült generálni – csak összehasonlításképpen: az USB-s töltők 5 V-ot adnak át az elektronikus eszközöknek. Kezdetben még csak 6-10 százalék volt az átalakító hatékonysága, de mostanra sikerült elérni a 37 százalékot, ami megegyezik a napelemek hatékonyságával. A következő nagy lépés majd a méretcsökkentés lehet, és ha ez megvalósul, akár a mobiltelefonokba is beépíthetők lesznek ezek a töltők, amelyek a levegő láthatatlan hullámaiból fogják elektromossággal ellátni a készüléket, amikor éppen nem használják azt. Remek elképzelés, amely még a környezetet is kíméli.

 

6 hozzászólás

6 Comments

 1. Krisszes

  2014-04-23 at 12:08

  És ami energiát kicsatol az “éterből”, azt ki fogja majd plusz “berakni”, hogy mondjuk a wifi hatótávja ugyanakkora maradjon? Ebben semmi zöld nincs…

 2. savanya

  2014-05-06 at 22:33

  Érdekes, több információt is megérdemelne..

 3. hazard

  2014-06-24 at 00:25

  7V-os áramot? A szerző nyilván bölcsész.

 4. frankiboy

  2014-10-01 at 17:25

  Már megint egy áll hír….itt semmi sem stimmel….Pld.:egy durvának mondott wi-fi 2 mw-ot sugároz…olyan ez mintha led-el akarnánk napelemet meghajtani,majd ennek energiájával világítani….Perpétum mobile…. 😀

 5. payday loans

  2014-12-22 at 00:31

  Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple adjustements would really
  make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Kudos

 6. hangszoros

  2015-01-02 at 00:09

  A 7V áram? Nem ez a lényeg. Inkább az hogy akkora térerő nem sok helyen van, hogy használható energia lejöjön. Anno gyerek koromba a detektoros rádiójára hajaz a dolog.
  Az tény, hogy csepel szigeten- mikor Lakihegyről sugároztk a Kossuth rádiót. Világitottak a fénysövek némi dróttól-antenna- Meg fütőtték a melegházakat. Persze büntették.

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!