Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

Napelemes “napvirágok” Seattle belvárosában

Létrehozva:

|

Öt óriási napelemes viráglámpa világít Seattle központjában, a megújuló energiaforrások kreatív példájaként.

A vidám formatervezés Dan Corson dizájner munkáját dicsérik, aki Seattle város egyik zöld programjának megbízásából készítette el a napelemes “napvirág” lámpákat, hogy bemutassa a megújuló energiaforrások felhasználásának kreatív módjait, írja az Impress Magazin.

Csak mozgásra kapcsolnak be
A „napvirágok” nappal elnyelik a napfényt, éjszaka pedig speciális LED izzók segítségével kibocsájtják magukból. Minden virágba mozgásérzékelőket is beépítettek, így csak akkor kapcsolnak be, ha arra jár valaki. Az energiatakarékosság szempontjait is figyelembe véve a lámpák nem égnek folyamatosan, csak akkor világítanak, ha szükség van rájuk.

Nappal töltekeznek
A virágok napközben színes látványosságként díszelegnek a parkban, miközben töltekeznek, éjszaka pedig különféle színben pompáznak, ahogy a rendszer visszatáplálja az energiát az elektromos hálózatba. Az interaktív viráglámpák az éjszakai sötétben egy folyamatosan változó kompozícióvá változnak.

A környezetbarát virágok nemcsak energiatakarékos lámpaként funkcionálnak, hanem még különféle hangokat is kiadnak, amikor elhalad alattuk valaki. Akár mozgás hatására zenét is komponálhatnak a járókelők, ahogy véletlenszerűen elindul egy harmónia.
Forrás: impressmagazin.hu

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!