Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Október 25-éig igényelhető a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátás

A veszélyhelyzeti ellátás további egy hétig, október 25-ig igényelhető, azoknak az egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználóknak, akik szeptember 30-ig érvényes versenypiaci szerződéssel rendelkeztek és akik számára az őket korábban ellátó földgázkereskedő a továbbiakban egyéb módon nem biztosítja a szolgáltatást.

Létrehozva:

|

Az MVM szerdai, MTI-nek küldött közleménye szerint az érintettek novemberben és decemberben vehetik igénybe a veszélyhelyzeti átmeneti földgázellátást az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt.-től. Az átmeneti ellátáshoz nyilatkozni kell az MVM Next üzleti ügyfeleknek szóló honlapján. A tájékoztatás szerint a jogosultsági feltételekben nem történt változás. A felhasználó és az MVM Next között a hiánytalan nyilatkozattétellel földgázkereskedelmi szerződés jön létre a 2022. november 1. és december 31. közötti időszakra. A szerződés létrejöttéről az MVM Next e-mailben tájékoztatja majd az érintetteket. Azon felhasználók, akik 2022. augusztus 1-jétől nem jogosultak egyetemes földgázszolgáltatásra és jelenleg végső menedékes jogintézmény keretében biztosított számukra a földgázellátás, a vészhelyzeti átmeneti földgázellátás igénybevételére nem jogosultak – közölte az MVM.

 

mti

Zöldinfó

Spanyolország törvénnyel próbálja csökkenteni az élelmiszer-pazarlást

Élelmiszer-pazarlás elleni törvényt fogadott el a spanyol parlament, hogy csökkentse a dél-európai országban évente szemétbe kerülő élelem mennyiségét, amely jelenleg 1,2 millió tonnára rúg.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spóroljon a villanyszámláján! Kérje ingyenes napelem kalkulációnkat itt! (x)

A jogszabály az éttermek számára előírja, hogy ajánlják fel és díjmentesen, lehetőleg újrahasznosítható csomagolásban biztosítsák vendégeiknek a maradék hazavitelének lehetőségét. Kötelezi az élelmiszerboltokat, hogy az egészségügyi előírásoknak megfelelő, csupán tökéletlen termékeket is értékesítsék, és kedvezménnyel ösztönözzék a lejárat közeli áruk megvásárlását. A megmaradó termékeket pedig ajánlják fel társadalmi szervezeteknek, vagy ha emberi fogyasztásra már nem alkalmasak, akkor állati takarmányozásra, illetve bioüzemanyag előállítására. A törvény értelmében az élelmiszerlánc minden szereplőjének, tehát a termelésben, a feldolgozásban, az élelmiszer-elosztásban, valamint a vendéglátásban részt vevő vállalatoknak veszteség- és hulladékmegelőzési terveket kell kidolgozniuk.

Ignacio García Magarzo, az Asedas forgalmazói szövetség főigazgatója az El País című napilapnak kifejtette: “az ilyen típusú tervek diagnosztizálják, hogy miért keletkezik hulladék, és műszakilag, környezetileg és gazdaságilag életképes alternatívákat keresnek annak csökkentésére, időszakos ellenőrzési intézkedésekkel”. A jogszabály ezer eurótól 100 ezer euróig terjedő bírságösszegeket állapít meg a törvényi kötelezettségeket nem teljesítő cégekkel szemben. A törvény előírja továbbá a Földművelésügyi, Halászati és Élelmiszerügyi Minisztériumnak, hogy egyfajta menetrendként készítsen élelmiszerveszteség- és hulladékellenőrzési tervet, amely tartalmazza az ellenőrzési feladatok általános célkitűzéseit és prioritásait. Az intézkedések lényege, hogy a kiskereskedelemben, valamint a fogyasztóknál keletkező élelmiszer-pazarlást a felére, míg a termelésben és forgalmazásban 20 százalékkal csökkentsék 2030-ra.

A törvény három célt teljesít: a szociális célt, mert elkerüli az élelmiszerek pazarlását; a környezetvédelmi célt, mert az élelmiszerek előállítása víz-, energia- és hulladékgazdálkodással jár, valamint a gazdasági célt is, mivel a szemétbe kerülés a gazdálkodás hatékonyságának csökkenését jelenti – érvelt Paloma Sánchez Pello, a Spanyol Élelmiszer- és Italipari Szövetség (FIAB) versenyképességi igazgatója az El Paísnak.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák