Kapcsolatfelvétel

Zöld Energia

A Huszár Gál Iskola helyi hő és hűtési igényének kielégítése megújuló energiaforrással

Létrehozva:

|

Az Új Széchenyi Terv keretében, a KEOP-2012-4.10.0/B pályázaton belül 2014. áprilisában indult el a fűtéskorszerűsítés a Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában. A projekt célja az intézmény fűtési és használati meleg víz készítési hőenergia igényének kielégítése megújuló energiaforrás.

A KEOP-4.10.0/B/12-2013-0074. számú projekthez az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás mértéke: 32.246.730 Ft.

A beruházás keretében beépítésre került egy 130kW kimeneti teljesítményű talajhő/víz hőszivattyú, illetve 26 db 100 méter mély talajszonda az épület fűtési és HMV igényének részleges fedezésére. A hőszivattyú a meglévő kondenzációs kazánok hőtermelési folyamatát támogatja meg -4 C-os külső hőmérsékletig, amellyel a hőenergia igény közel 63%-át lefedi.

A projekt eredményeként az energiaköltségek mintegy 15,6%-al csökkenek, amely éves szinten közel két millió forintos megtakarítást jelent az Intézmény számára.  A 2014. szeptember végén lezárult beruházás közvetlen célja az Iskola számára költséghatékony működési környezet megteremtése, ezáltal fenntarthatóságának erősítése. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

P1060259 SAM_0743

 

A projekt kedvezményezettje:

Advertisement

Huszár Gál Gimnázium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Kapcsolat:

Huszár Gál Iskola
4030 Debrecen, Diószegi út 21.

Tel.: 06-52-537-078

e-mail: huszargaliskola@freemail.hu

Advertisement
Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Energia

Új típusú energiatárolót dolgoztak ki

A spanyol kutatók egyelőre egy prototípust hoztak létre az új technológia segítségével.

Létrehozva:

|

Szerző:

Spanyol kutatók olyan új hőenergia-tároló rendszert (TES) terveztek, amely termoelektromos hőszivattyút (TEHP) használ az áram hővé történő átalakításához – számol be a PV Magazine. A hőszivattyút a változó vezetőképességű hőcsövek alternatívájaként használják.

Az újszerű kialakítás négy fő komponenst tartalmaz, nevezetesen egy termoelektromos hőszivattyúrendszert, egy elektromos ellenállást, egy TES-ciklust, valamint egy nyílt hurkot, amelyben a levegő a hőátadó közeg. A rendszer levegőjét a termoelektromos hőszivattyú melegíti fel, amely termoelektromos modulokat használ, kiegészítve az elektromos ellenállással.

A berendezés termoelektromos része hat TEHP-blokkból épül fel. Az első három egyfokozatú termoelektromos hőszivattyú (OTEHP) konfigurációt alkalmaz, mindegyik egy-egy TEM-et használ, mindkét oldalon egy-egy hőcserélővel. A következő három blokk kétfokozatú hőelektromos hőszivattyú (TTEHP), piramis alakú konfigurációval. Ennek a köztes hőcserélőnek a kialakítása egy nagyhatékonyságú, négy hőcsőből álló rendszert használ, amelyben munkafolyadékként víz van. A hőátadás az első fokozatból a második fokozatba ezeken a csöveken keresztül, a víz halmazállapot-változása révén történik.

A kutatók egy rendszerprototípust is létrehoztak, amelyen 45 forgatókönyvet teszteltek különböző feszültségekkel, bemeneti hőmérsékletekkel, illetve és légáramlási sebességekkel. A feszültségek 4, 6, 8 vagy 10 volt, a bemeneti hőmérséklet 120, 160 vagy 200 Celsius-fok, a légáramlási sebesség pedig 13, 18 vagy 23 köbméter per óra volt, utóbbi esetén 655,5 wattnyi hőt termeltek 1,35 COP mellett.

A kifejlesztett TEHP-rendszer integrálása egy elektromos ellenálláson alapuló hőenergiatároló rendszer töltési folyamatába 15, illetve 30 százalékkal növeli az energiaátalakítás hatékonyságát 120 és 200 Celsius-fok közötti energiatárolási hőmérséklet esetén. A javasolt rendszerkonfiguráció 135 Celsius-fokon 112,6 százalékos hatásfokot érhet el. A csapat következő céljai között szerepel, hogy a rendszer viselkedését változó hidegforrás-hőmérséklet esetén is teszteljék.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!