Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Akár 25 százalékot is eshet a napelemek ára

A kínai napelemes piac alakulásának az orosz fosszilis hordozóktól szabadulni próbáló Európa is örülhet.

Létrehozva:

|

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elszálló energiaárak és a klímaváltozás elleni küzdelem miatt a napelemek sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Világszerte egyre több régióban döntenek az ilyen típusú eszközök beszerzése mellett, a növekvő érdeklődés pedig nemcsak a lakosságot, hanem az ipart is érinti. A kereslet kielégítése ugyanakkor nem mindig egyszerű, az alapanyagok árának alakulása például nagyban hat a napelemek elérhetőségére. A hagyományos panelek előállítása szempontjából az egyik legköltségesebb összetevő a poliszilícium. A közelmúltban az alapanyagbőség több nagy kínai gyártót, így a Longi Greent, TCL Zhonghuant és a Tongweit is arra sarkalta, hogy akár 27 százalékkal is csökkentsék áraikat – számol be a CleanTechnica. A folyamat hatásai világszerte érzékelhetővé fognak válni, Európa számára pedig különösen kedvezőek lehetnek.

Az ukrajnai háború következményeként az Európai Unióban most minden korábbinál nagyobb erőbedobással próbálnak függetlenedni az orosz fosszilis energiahordozóktól, ebben pedig a napelemes technológiának kiemelt szerep juthat. A South China Morning Post kínai lap szerint a hazai gyártók árcsökkentése várhatóan világszerte élénkíti majd a keresletet, ez különösen igaz Európában. A kínai szilíciumipari szövetségnél úgy vélik, a belföldi kereslet visszaesésének hátterében főként a Covid-19-fertőzések ismételt országos felfutása állhat.

„A napenergia alapú termelés növekvő költség-versenyképessége, amelyet a kibővített termelés és az fokozódó költségcsökkenés irányít, elősegíti a megújuló energia előmozdulását az egész világon” – írta a sanghaji székhelyű BOCI Securities brókercég egy friss jelentésében. Azt, hogy a kínai helyzet pontosan mekkora hatást gyakorol majd az európai piacra, egyelőre nem lehet megjósolni, az viszont szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban olcsóbbá válhatnak a napelemek vagy az ahhoz szükséges anyagok, alkatrészek.

Zöldinfó

Ismét változhat a napelemes rendszerek elszámolása?

Úgy tűnik, még nincs kőbe vésve a napelemes szaldó elszámolás kivezetésének mikéntje.

Létrehozva:

|

Szerző:

Lantos Csaba új energiaügyi miniszter adott interjút az Indexnek – szúrta ki a Portfolio. A beszélgetésben Lantos Csaba a szaldó elszámolás ügyére is kitért: felmerült, hogy havi alapú rendszert vezessenek be a korábbi éves elszámolás helyett. Mint elmondta, az úgynevezett energiatrilemma komoly kihívásokat okoz, ennek lábai sorban az energiabiztonság, a megfizethetőség és a fenntarthatóság. Az energetikában a fő irányt az elektrifikáció jelenti. „2030-ra a számításaink szerint 68 terrawattórát kell elérni, hogy minden igényt ki lehessen elégíteni – ez önmagában 55 százalékos emelkedés” – állapította meg, kiemelve, hogy sokkal beruházás-intenzívebb időszakra van szükség.

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Lantos Csaba a napelem-elszámolási rendszer átalakításáról is részletesen beszélt. Mint ismeretes, 2024. január 1-től megszűnik a szaldó elszámolás, amelyet egy kevésbé kedvező rendszer fog felváltani – ezt egyébként egy EU-s döntés is előírja. A változás miatt jelentősen nőhet a napelemes beruházások megtérülési ideje. Lantos Csaba szerint jelenleg 163 ezer háztartási méretű kiserőmű van Magyarországon, közel 1500 megawatt teljesítménnyel, a teljes beépített napelemes kapacitás erőművekkel együtt pedig meghaladja a 4000 megawattot. Azt ugyanakkor nem lehet szabályozni, hogy a napelemek akkor termeljenek, amikor szükséges, tehát vagy a hálózatba táplálnak, vagy más erőművet kell leszabályozni. „Ha majd nagy mennyiségű akkumulátor parkunk lesz, azaz gazdaságosabban tudjuk az áramot hosszabb ideig tárolni, az egy alapvető fordulatot hoz majd, de ma még nem ez a helyzet” – tette hozzá.

A szaldóval kapcsolatban felelevenítette, hogy 2024. január 1-től a korábban beruházók is csak tíz évig maradhatnak az elszámolásban. „A másik intézkedés, amelyen még a mai napig gondolkodunk, hogy a 2024. január 1-től érvényes éves szaldóelszámolás az addigi éves alapúról havira alakul át. Ennek is megvan a logikus magyarázata, de hogy pont ennek a megszüntetése a legjobb megoldás-e, azon továbbra is gondolkodni kell” – nyilatkozta. A miniszter hozzátette, nem az a céljuk, hogy ne válasszanak napelemet azok, akik új házat építenek, de finomhangolás még várható ezen a területen. Lantos Csaba az interjúban a rezsicsökkentés és Paks ügyére is kitért, a teljes cikk az Indexen olvasható.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!