Kapcsolatfelvétel

Zöldinfó

Akár 25 százalékot is eshet a napelemek ára

A kínai napelemes piac alakulásának az orosz fosszilis hordozóktól szabadulni próbáló Európa is örülhet.

Létrehozva:

|

Napelemes rendszerek elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az elszálló energiaárak és a klímaváltozás elleni küzdelem miatt a napelemek sosem voltak annyira népszerűek, mint napjainkban. Világszerte egyre több régióban döntenek az ilyen típusú eszközök beszerzése mellett, a növekvő érdeklődés pedig nemcsak a lakosságot, hanem az ipart is érinti. A kereslet kielégítése ugyanakkor nem mindig egyszerű, az alapanyagok árának alakulása például nagyban hat a napelemek elérhetőségére. A hagyományos panelek előállítása szempontjából az egyik legköltségesebb összetevő a poliszilícium. A közelmúltban az alapanyagbőség több nagy kínai gyártót, így a Longi Greent, TCL Zhonghuant és a Tongweit is arra sarkalta, hogy akár 27 százalékkal is csökkentsék áraikat – számol be a CleanTechnica. A folyamat hatásai világszerte érzékelhetővé fognak válni, Európa számára pedig különösen kedvezőek lehetnek.

Az ukrajnai háború következményeként az Európai Unióban most minden korábbinál nagyobb erőbedobással próbálnak függetlenedni az orosz fosszilis energiahordozóktól, ebben pedig a napelemes technológiának kiemelt szerep juthat. A South China Morning Post kínai lap szerint a hazai gyártók árcsökkentése várhatóan világszerte élénkíti majd a keresletet, ez különösen igaz Európában. A kínai szilíciumipari szövetségnél úgy vélik, a belföldi kereslet visszaesésének hátterében főként a Covid-19-fertőzések ismételt országos felfutása állhat.

„A napenergia alapú termelés növekvő költség-versenyképessége, amelyet a kibővített termelés és az fokozódó költségcsökkenés irányít, elősegíti a megújuló energia előmozdulását az egész világon” – írta a sanghaji székhelyű BOCI Securities brókercég egy friss jelentésében. Azt, hogy a kínai helyzet pontosan mekkora hatást gyakorol majd az európai piacra, egyelőre nem lehet megjósolni, az viszont szinte biztos, hogy az elkövetkező időszakban olcsóbbá válhatnak a napelemek vagy az ahhoz szükséges anyagok, alkatrészek.

Zöldinfó

AM: elfogadták a 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégiát

A 3. Nemzeti Biodiverzitás Stratégia átfogó keretet biztosít a hazai élővilág, a természeti erőforrások hosszú távú fennmaradásához és meghatározza a 2030-ig elérendő célkitűzéseket, valamint az azok megvalósítását szolgáló intézkedéseket – közölte az Agrárminisztérium (AM) kedden az MTI-vel.

Létrehozva:

|

Szerző:

Kiemelték: a stratégia olyan témákat helyez előtérbe, mint a védelemben részesülő területek hálózata, a természetes és természetközeli ökoszisztémákat károsító inváziós idegenhonos fajok visszaszorítása, illetve a fenntartható mezőgazdálkodás, erdőgazdálkodás, vad- és halgazdálkodás. A jelenleg elfogadott terv kiemelt feladatai közé tartozik továbbá a beporzók csökkenésének megállítása, az ökoszisztémák klímaváltozással szembeni ellenálló képességének javítása, a zöld infrastruktúra hálózat elemeinek fejlesztése, illetve a biodiverzitást veszélyeztető szennyezések mérséklése – írták a közleményben.

Hangsúlyozták, hogy a biológiai sokféleség az élővilág változatosságát jelenti, Magyarország sokszínű természeti értékeinek hosszú távú megőrzése pedig elengedhetetlen a jelen és a jövő generációk  jóllétének biztosításához. Emellett a biodiverzitás az élelmiszertermelés alapja, valamint nélkülözhetetlen a talajtermékenység és a beporzás biztosításában, a víz és a levegő tisztításában, miközben gyógyszer-alapanyagot és faanyagot is nyújt számunkra. Kiemelt szerepet játszik továbbá a katasztrófák, a járványok és betegségek elkerülésében, hatásainak enyhítésében, illetve a globális és a regionális klíma szabályozásában.

Magyarország egyedülálló és gazdag természeti értékei, a változatos adottságú és egyre többek által látogatott nemzeti parkok, a vadon előforduló, védett növény- és állatfajok és ezek természetes és természetközeli élőhelyei, az őshonos haszonállatok és növények, valamint az egyedi magyar táj és a hozzá kapcsolódó természeti és kulturális értékek mind hozzájárulnak Magyarország országimázsához – mutattak rá a közleményben. A természeti erőforrások védelme és a velük való bölcs gazdálkodás követendő elv, hiszen így biztosítható, hogy hosszú távon megmaradjon Magyarország gazdag és értékes természeti környezete és biodiverzitása, amely elengedhetetlen a magyar lakosság minőségi életéhez – tájékoztatott a szaktárca.

Tovább olvasom

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!