Kapcsolatfelvétel

Zöld Közlekedés

Elektromos dragster mustra

Létrehozva:

|

Kultikus sportnak számít Amerikában a dragster-es gyorsulás. Mindenesetre az elektromos hajtásnak e gépi konstrukcióban is lehet esélye – véli a High Tech Systems. Jóllehet a híres sportember, Don Garlits még nem alkotta meg teljesen a motorját, de már sok-sok rajton van túl.

Szerencsés konstruktőrnek mondhatja magát, hiszen az 1500 kW-os, azaz közel 2000 lóerős elektromos dragstert elsőként próbálhatta ki. A géphez “alkalmazkodó”, oda illő decens kis akkumulátorcsomagot alakítottak ki a vezető mögött: szükség is van az energiára, ugyanis az elemi erővel, hirtelen érkező nagyfokú terhelés gyorsan kiszippantja az erőt. Tény, nem is a hatótávról szól a gyorsulás. A közeljövőnek szól a Garlits megjegyzése, melyet a bangshift.com hírportálnak adott, miszerint: “Csak rajtokat csináltam, mivel még nem tettük fel az összes biztonsági felszerelést. Természetesen ez az információ annyit tesz, hogy az elektromos dragster egyelőre kísérleti stádiumban van, de teljesítményének paramétereit ismerve, aligha várat sokáig magára mihamarabbi éles bevetése.

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Zöld Közlekedés

Hatalmas akkumulátorgyár létesítését tervezi a Porsche

A Porsche, a Volkswagen konszern sportkocsikat gyártó leányvállalata jelentősen növelné kapacitását az elektromos autókban használatos akkumulátorok gyártásában.

Létrehozva:

|

Szerző:

A Porsche évi 10-20 gigawattóra áramtároló kapacitással rendelkező akkumulátorcellák előállítására alkalmas üzemberuházást tervez a következő években – jelentette be Lutz Meschke, a Porsche pénzügyi igazgatója szerdán a stuttgarti vállalat féléves eredménybeszámolója alkalmából tartott telefonos konferenciabeszélgetésen. A Porsche befektetőket is toboroz beruházási terve megvalósításához. “Egy 20 gigawattórás akkumulátorcella-üzem 2-3 milliárd eurós beruházást igényel” – mondta Meschke, hozzátéve, hogy a cég számára ez túl nagy pénzügyi terhet jelentene, ezért külső befektetőket is be kíván vonni.

A Porsche májusban teljes egészében átvette a korábban a Customcells vállalattal üzemeltetett Cellforce akkumulátorcellás közös vállalatot. A közös vállalat eredetileg 100 megawattóra kapacitást tervezett létesíteni egy Reutlingen és Kirchentellinsfurt közös ipari területén fekvő üzemben. A Porsche a nagyteljesítményű cellákkal kapcsolatos terveit a Volkswagen konszern akkumulátoros leányvállalatával, a Powerco-val együttműködésben valósítaná meg. A Cellforce és a Powerco együttműködése szinergikus előnyöket kínál – mutatott rá Meschke. Egyrészt a Powerco úgynevezett “egységcellát” tervez a konszern tömegmárkái számára kialakítani, másrészt a Volkswagen konszernnek részesedése van a svéd Northvolt akkumulátorgyártó vállalatban is, amellyel együtt nagyteljesítményű cellákat akarnak gyártani Észak-Svédországban. A Porsche akkumulátorcellákat gyártó üzemének a helyszínéről még nem született döntés – mondta Meschke. Megfogalmazása szerint ehhez “szépségversenyt” rendeznek majd európai országok, valamint az Egyesült Államok és Kanada bevonásával.

Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!