Kapcsolatfelvétel

Egyéb

Újabb színek a Sziget palettáján

Létrehozva:

|

Újabb nevek láttak napvilágot a Sziget 2014­es felhozatalából. Jön a világ legjobb Dj­i között számon tartott Deadmau5, hogy felvezesse a Sziget fesztiválnapjait. Szintén érkezik a Dj Mag listás Axwell, a  legnagyobb fesztiválok keresett sztárja, a Bombay Bicycle Club. 

Jön továbbá ­ közkívánatra ­ a  londoni Crystal Fighters, az ultraprovokatív Anti Flag, a Wild Beasts, a The Kooks, a Mount Kimbie,  Girls in Hawaii, és a Djaikovski ft. TK Wonder & MC Wasp formáció is. Tavaly egy látványos End Show zárta a Szigetet, idén pedig már egy Opening Partyval is készül aFesztiválköztársaság. A Nulladik nap koncertfolyamának záróakkordjaként, az őrületes élő szettjein digitális  partyállattá átváltozó, a nemzetközi chartok csúcsait ostromló dance slágereket jegyző elektronikus zenész,  Deadmau5 celebrálja majd a nyitópartit. Mau5 a világ vezető e­zenei szaklapjának, a DJ Mag százas  listájának éllovasai közt van évek óta, s ma már senki nem lepődik meg azon, hogy az ő friss megjelenései a  legkeresettebb anyagok a netes töltőállomásokon.
Évek óta bérelt helye van a legjobb DJ­ket rangsoroló DJ Mag listáján a világ leghangosabb bulijaiban és  legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein lép fel. Extra­energikus, élénk és  ellenállhatatlan electro house zenében utazik, és Sebastian Ingrosso­val, valamint Steve Angelloval hárman  alkották a skandináv elektronikus zenei élet legmenőbb és legfelkapottabb house­kollektiváját, a legendás  Swedish House Maffiát. Axwell több Grammy­jelöléssel büszkélkedő előadó, a svéd electro house három  királyának egyike, aki rendszeresen jelentkezik újabb slágerekkel, melyek kivétel nélkül nagyot szólnak.
Három tizenéves srác, Jamie McColl, Suren de Saram és Jack Steadman kezdetben még The Canals néven  minden nap arról álmodozott, hogy napról­napra közelebb kerülnek az álmaikhoz. Később Ed Nash is  csatlakozott hozzájuk, majd amikor megannyi tehetségkutató versenyen edződve színre léptek az izgató és  meglepően érett The Boy I Used to Be EP­jükkel a New Musical Express azt írta róluk, a legpengébb  zenekar, amely Észak­Londonból valaha is elindult. Mára Bombay Bicycle Club megcsinálta azt, amire  mindig is vágyott: a világ legjobb koncerthelyei és a legnagyobb fesztiválok sztárjai lettek, így jönnek a  Szigetre is.
Tradicionális­akusztikus baszk zenei elemek, kásás basszus alapok és euforikus elektronikus hangok a  lazulós chillwave tájakról, valamint a tempósabb dubstep­electro frontról. Ezekkel az asszociatív elemekkel  lehet felcímkézni a londoni Crystal Fighters szabad ötleteinek jegyzékét, mely annyira komplex és annyi  megkapó zenei stílusjegyet foglal magában, hogy jelenleg nincsen párja az alternatív tánczenei  univerzumban. Két éve már jártak a Szigeten, akkora nyomot hagyva, hogy azóta is a kívánsággép top 20­ ban szerepelnek. Ezúttal legfrissebb lemezükkel érkeznek a Szigetre.

Újra itt a Szigeten – annak is a Nulladik napján ­ az Anti Flag, az ultraprovokatív és megalkuvást nem  ismerő pittsburghi punk rock banda, akik feszes tempójú, markáns társadalomkritikát megfogalmazó  számaikról, felforgató albumaikról és politikai aktivizmusukról híresek. Kilenc, nagy port kavart stúdióalbumot  adtak ki eddig. 2012 márciusa, azaz legutóbbi albumuk, a General Strike megjelenése óta pedig szinte  folyamatosan úton vannak. Már megfordultak köreinkben a Szigeten, hatalmas bulit csapva, s most  visszatérnek, sokak kérésére.
Milliós lemezeladási mutatókkal büszkélkedik Luke Pritchard bandája, a brightoni The Kooks, akik korábban  már hatalmas bulit csaptak a Szigeten. Az Inside In/Inside Out lemezük négyszeres platinalemez lett az  Egyesült Királyságban, világszerte pedig két millió példányt adtak el belőle és két dala bekerült a TOP 10­be  a brit slágerlistán, sőt zenekar megkapta a legjobb brit, illetve ír bandának járó díjat az MTV Europe Music  Awards­on. Következő albumuk, a Konk is nagyot szólt, rögtön az első helyen debütált a brit lemezeladási  listán, legutoljára pedig 2011 szeptemberében adtak ki lemezt, a Junk Of The Heartot. Most márciusban a  Down című single­lel jelentkeztek, amely minden bizonnyal már készülő negyedik stúdióalbumuk  megjelenését készíti elő, s amiből már ízelítőt is hallhatunk a Szigeten.
Kifinomult, finom és alig kitapintható folk rockos beütéssel átitatott elegáns gitárzenét játszanak, ami ha  akarjuk art­rock, ha pedig a hangulatunk úgy kívánja: dream­pop. Ők a Wild Beasts. Noha zenéjük mellőz  minden olyan fajta monumentalitást és elektronikus túldíszítést, mint ami az utóbbi műfajhoz köthető, az ő  védjegyük sokkal inkább Hayden Thorpe énekes­gitáros magas és vékony hangja. Két évvel ezelőtt a  legjobb brit lemeznek járó Mercury­díjra jelölték őket a Two Dancersért, az idei Szigetre pedig aktuális  albumukkal, a most februárban megjelent, a szintipop útvesztőiben kalandozó Present Tense­szel lépnek fel.
Két angol srác, Kai Campos és Dom Maker, a Cornwall megyei St. Austellből és a brit elektro­szcéna  bölcsőjéből, Brightonból indulva elkápráztatták a legmagasabb prezstízsű rendezvények közönségét. A  Mount Kimbie a koncertjeik alapenergiáját biztosító őrületes basszus soundot a körülöttük felhalmozott  hangszerarzenál bevetésével turbózza fel.   Bemutatkozó albumuk, a 2010­ben megjelent Crooks and  Lovers felkerült az NME az év legjobb teljesítményeit rangsoroló harmincas listájának huszonkettedik  helyére.  Tavaly kijött a második albumuk, a Cold Spring Fault Less You, amely helyet kapott a Dummy  Magazine 2013­as Best of­listáján.
A Girls in Hawaii tagjai Belgiumból érkeznek hozzánk a Szigetre, hogy bemutassák nekünk, milyen csodák  lakoznak aktuális albumuk, a tavaly szeptemberben kiadott Everest dalaiban. Korábban már készültek  hozzánk, akkor a koncert elmaradt, hisz’ Denis Wielemans, az együttes első dobosa huszonnyolc évesen,  tragikus körülmények kötött, autóbalesetben veszítette életét. Az együttesnek két évbe tellett mire kiheverte  a sokkot és 2013 szeptemberében bebizonyította, erősebb, mint valaha s ezt végre mi is meghallhatjuk.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Egyéb

Ha napelemet telepítene, mutatjuk mire figyeljen

Létrehozva:

|

Szerző:

A rezsiszabályok átírása miatt rengetegen akarják kiiktatni a gázfogyasztást, a hőszivattyúk és napelemek beszerzése viszont nem egyszerű.

Az Index Kiss Ernővel, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökével készített interjút a jelenlegi napelemes piaci helyzetről. A rezsimódosítás bejelentését követően azonnal nőtt az érdeklődés itthon a napelemek iránt, de a roham már jóval korábban, az otthonfelújítási program, illetve a napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat hatására kialakult. Előbbi keretében a gyermeket nevelő szülők a kiválasztott beruházás, például a napelem-telepítés után akár 50 százalékos visszatérítést is kaphatnak, utóbbi esetében pedig 100 százalékos támogatást kínálnak az alacsonyabb jövedelmű háztartásoknak. Kiss Ernő szerint folyamatosak a megkeresések, a trendben nincsen csökkenés. Mint elmondta, mindenki igyekszik megszabadulni a gázfűtéstől, a többség a napelemek és a hőszivattyúk iránt érdeklődik. Mivel a társasházak esetében általában kisebbek a fogyasztások, a szakértő arra számít, hogy a rezsiszabályok átalakítása miatt elsősorban nem itt jelentkeznek majd problémák, gondok inkább az elavult társasházaknál adódhatnak.

0 Ft-os villanyszámla napelem rendszerrel. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Kiss Ernő szerint egy hőszivattyúnál a nehézséget technikai értelemben az épület régi, elavult hálózatai okozhatják, míg egy napelem esetében a hazai villamosenergia-hálózat hibái jelentenek kihívást. A fejlesztés az utóbbi évtizedben elmaradt, ez teszi nehézzé, hogy más legyen a villamos energia iránya, illetve hogy más legyen a hálózati teljesítmény. „Ha túl sok napelem akar visszatölteni egy adott vezetékszakaszon, akkor ez azt okozza, hogy eltérhet a szabványos feszültségtől. Ez egyszerű hálózatfejlesztéssel javítható lehet” – nyilatkozta. A szakértő a további problémák között megemlítette, hogy a Mavir már előírja az 500 kilowatt feletti napelemes rendszerekre az energiatárolási kötelezettséget is. Ennek költsége a beruházóra hárul, és 60 százalékos drágulást eredményez.

Kiss Ernő a lakossági támogatások között a már említett otthonfelújítási programot, illetve a napelemes pályázatot emelte ki, utóbbi esetében az újabb igénylési lehetőség régiótól függően idén novemberben vagy decemberben nyílik meg. A program első ütemében több mint 43 ezer pályázatot nyújtottak be, a komoly érdeklődést nemcsak az elbírálást lassítja, hanem a hazai cégeket is leterheli.

A szakértő szerint jelenleg sok az adminisztratív és a műszaki probléma a napelemes rendszerek létesítésénél, és egyre nehezebb az áramszolgáltatóknál megszerezni a csatlakozási lehetőséget. „A háztartások esetében előírtak egy új szabályt, ami szinte egyedülálló: 2,5 kilowatt felett három fázissal kell csatlakoztatni a napelemes rendszert, Ausztriában ugyanez a határ 8 kilowatt – a 2,5 kilowatt a hajszárítók értékeivel vetekszik” – tette hozzá. Mint hozzátette, a vállalkozások is nagyon sűrűn kapnak elutasítást a szolgáltatóktól a kapacitáshiányra hivatkozva.

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák