Kapcsolatfelvétel

Egyéb

Újabb színek a Sziget palettáján

Létrehozva:

|

Újabb nevek láttak napvilágot a Sziget 2014­es felhozatalából. Jön a világ legjobb Dj­i között számon tartott Deadmau5, hogy felvezesse a Sziget fesztiválnapjait. Szintén érkezik a Dj Mag listás Axwell, a  legnagyobb fesztiválok keresett sztárja, a Bombay Bicycle Club. 

Jön továbbá ­ közkívánatra ­ a  londoni Crystal Fighters, az ultraprovokatív Anti Flag, a Wild Beasts, a The Kooks, a Mount Kimbie,  Girls in Hawaii, és a Djaikovski ft. TK Wonder & MC Wasp formáció is. Tavaly egy látványos End Show zárta a Szigetet, idén pedig már egy Opening Partyval is készül aFesztiválköztársaság. A Nulladik nap koncertfolyamának záróakkordjaként, az őrületes élő szettjein digitális  partyállattá átváltozó, a nemzetközi chartok csúcsait ostromló dance slágereket jegyző elektronikus zenész,  Deadmau5 celebrálja majd a nyitópartit. Mau5 a világ vezető e­zenei szaklapjának, a DJ Mag százas  listájának éllovasai közt van évek óta, s ma már senki nem lepődik meg azon, hogy az ő friss megjelenései a  legkeresettebb anyagok a netes töltőállomásokon.
Évek óta bérelt helye van a legjobb DJ­ket rangsoroló DJ Mag listáján a világ leghangosabb bulijaiban és  legnagyobb közönséget vonzó elektronikus zenei rendezvényein lép fel. Extra­energikus, élénk és  ellenállhatatlan electro house zenében utazik, és Sebastian Ingrosso­val, valamint Steve Angelloval hárman  alkották a skandináv elektronikus zenei élet legmenőbb és legfelkapottabb house­kollektiváját, a legendás  Swedish House Maffiát. Axwell több Grammy­jelöléssel büszkélkedő előadó, a svéd electro house három  királyának egyike, aki rendszeresen jelentkezik újabb slágerekkel, melyek kivétel nélkül nagyot szólnak.
Három tizenéves srác, Jamie McColl, Suren de Saram és Jack Steadman kezdetben még The Canals néven  minden nap arról álmodozott, hogy napról­napra közelebb kerülnek az álmaikhoz. Később Ed Nash is  csatlakozott hozzájuk, majd amikor megannyi tehetségkutató versenyen edződve színre léptek az izgató és  meglepően érett The Boy I Used to Be EP­jükkel a New Musical Express azt írta róluk, a legpengébb  zenekar, amely Észak­Londonból valaha is elindult. Mára Bombay Bicycle Club megcsinálta azt, amire  mindig is vágyott: a világ legjobb koncerthelyei és a legnagyobb fesztiválok sztárjai lettek, így jönnek a  Szigetre is.
Tradicionális­akusztikus baszk zenei elemek, kásás basszus alapok és euforikus elektronikus hangok a  lazulós chillwave tájakról, valamint a tempósabb dubstep­electro frontról. Ezekkel az asszociatív elemekkel  lehet felcímkézni a londoni Crystal Fighters szabad ötleteinek jegyzékét, mely annyira komplex és annyi  megkapó zenei stílusjegyet foglal magában, hogy jelenleg nincsen párja az alternatív tánczenei  univerzumban. Két éve már jártak a Szigeten, akkora nyomot hagyva, hogy azóta is a kívánsággép top 20­ ban szerepelnek. Ezúttal legfrissebb lemezükkel érkeznek a Szigetre.

Újra itt a Szigeten – annak is a Nulladik napján ­ az Anti Flag, az ultraprovokatív és megalkuvást nem  ismerő pittsburghi punk rock banda, akik feszes tempójú, markáns társadalomkritikát megfogalmazó  számaikról, felforgató albumaikról és politikai aktivizmusukról híresek. Kilenc, nagy port kavart stúdióalbumot  adtak ki eddig. 2012 márciusa, azaz legutóbbi albumuk, a General Strike megjelenése óta pedig szinte  folyamatosan úton vannak. Már megfordultak köreinkben a Szigeten, hatalmas bulit csapva, s most  visszatérnek, sokak kérésére.
Milliós lemezeladási mutatókkal büszkélkedik Luke Pritchard bandája, a brightoni The Kooks, akik korábban  már hatalmas bulit csaptak a Szigeten. Az Inside In/Inside Out lemezük négyszeres platinalemez lett az  Egyesült Királyságban, világszerte pedig két millió példányt adtak el belőle és két dala bekerült a TOP 10­be  a brit slágerlistán, sőt zenekar megkapta a legjobb brit, illetve ír bandának járó díjat az MTV Europe Music  Awards­on. Következő albumuk, a Konk is nagyot szólt, rögtön az első helyen debütált a brit lemezeladási  listán, legutoljára pedig 2011 szeptemberében adtak ki lemezt, a Junk Of The Heartot. Most márciusban a  Down című single­lel jelentkeztek, amely minden bizonnyal már készülő negyedik stúdióalbumuk  megjelenését készíti elő, s amiből már ízelítőt is hallhatunk a Szigeten.
Kifinomult, finom és alig kitapintható folk rockos beütéssel átitatott elegáns gitárzenét játszanak, ami ha  akarjuk art­rock, ha pedig a hangulatunk úgy kívánja: dream­pop. Ők a Wild Beasts. Noha zenéjük mellőz  minden olyan fajta monumentalitást és elektronikus túldíszítést, mint ami az utóbbi műfajhoz köthető, az ő  védjegyük sokkal inkább Hayden Thorpe énekes­gitáros magas és vékony hangja. Két évvel ezelőtt a  legjobb brit lemeznek járó Mercury­díjra jelölték őket a Two Dancersért, az idei Szigetre pedig aktuális  albumukkal, a most februárban megjelent, a szintipop útvesztőiben kalandozó Present Tense­szel lépnek fel.
Két angol srác, Kai Campos és Dom Maker, a Cornwall megyei St. Austellből és a brit elektro­szcéna  bölcsőjéből, Brightonból indulva elkápráztatták a legmagasabb prezstízsű rendezvények közönségét. A  Mount Kimbie a koncertjeik alapenergiáját biztosító őrületes basszus soundot a körülöttük felhalmozott  hangszerarzenál bevetésével turbózza fel.   Bemutatkozó albumuk, a 2010­ben megjelent Crooks and  Lovers felkerült az NME az év legjobb teljesítményeit rangsoroló harmincas listájának huszonkettedik  helyére.  Tavaly kijött a második albumuk, a Cold Spring Fault Less You, amely helyet kapott a Dummy  Magazine 2013­as Best of­listáján.
A Girls in Hawaii tagjai Belgiumból érkeznek hozzánk a Szigetre, hogy bemutassák nekünk, milyen csodák  lakoznak aktuális albumuk, a tavaly szeptemberben kiadott Everest dalaiban. Korábban már készültek  hozzánk, akkor a koncert elmaradt, hisz’ Denis Wielemans, az együttes első dobosa huszonnyolc évesen,  tragikus körülmények kötött, autóbalesetben veszítette életét. Az együttesnek két évbe tellett mire kiheverte  a sokkot és 2013 szeptemberében bebizonyította, erősebb, mint valaha s ezt végre mi is meghallhatjuk.

 

Hozzászólás küldése

A hozzászólás írásához bejelentkezés szükséges Bejelentkezés

Hozzászólás

Egyéb

A lándzsás útifű nemcsak köhögés ellen jó, kiváló modellnövény is

A növényi populációk működésének pontosabb megértéséhez vitt közelebb a sokunk által csak gyógy- vagy gyomnövényként ismert lándzsás útifű. A MATE munkatársának részvételével zajlott nemzetközi kutatásról a napokban jelent meg publikáció az ökológiai szakterületen rendkívül nívós Functional Ecology szakfolyóiratban.

Létrehozva:

|

Szerző:

Gyakran előfordul, hogy egy adott növényfaj egymástól távol élő populációi között jelentős eltérések fedezhetők fel, többek között a növény magassága vagy a levél alakja és mérete között. Mindez azzal magyarázható, hogy a különféle környezeti tényezők – pl. a domborzat, talaj, hőmérséklet, fény, csapadék – különbözőképpen hatnak egy adott növényfajra a természetes elterjedési területének különböző pontjain, és megint másként azokon a területeken, ahova emberi behurcolás által került.

Arról azonban ez idáig csak jóval kevesebbet lehetett tudni, hogy mi történik mindeközben a növények gyökérzetével, hogyan változik azok hossza, átmérője. Az ismeretek bővítése érdekében a PlantPopNet nemzetközi populációökológiai hálózat végzett nagyléptékű vizsgálatokat, melynek egyik fontos forráspopulációja a MATE Georgikon Campus területén található lándzsás útifű állomány volt.

„Az üvegházi kísérlethez európai, észak-amerikai és ausztrál, tehát őshonos és nem őshonos populációkból származó lándzsás útifű magokat használtunk fel, és elsősorban arra kerestük a választ, hogy a gyökérjellemzők milyen mértékben változnak a populációk között, a felszín feletti (levél)tulajdonságokhoz viszonyítva” – mutat rá Dr. Bódis Judit, a MATE Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet egyetemi docense, a Functional Ecology szaklapban megjelent tanulmány magyar társszerzője.

Az eredmények alapján a gyökértulajdonságok ugyanolyan mértékű eltérést mutattak a populációk között, mint a levéltulajdonságok, sőt néha még nagyobbat is. Ugyanakkor ez a változatosság csak kismértékben volt magyarázható a magok eredeti származási helyével, a származási terület környezeti feltételeivel.

„Ugyan a magok nagyon eltérő környezetből származtak, a kísérleti növények egységesen reagáltak a kezelésekre: alacsonyabb vízellátottság esetén a gyökerek rövidebbek lettek, és viszonylag több biomasszát tartalmaztak, valamint a gyökér- és levéltömeg jelentősen nőtt a mikorrhiza gombákkal való beoltással. Érdekes módon a gombapartner kolonizációja nagyobb volt az alacsony vízellátottságú gyökerekben, ami arra utal, hogy az erőforrás-korlátozott környezetben nagyobb az együttműködés, és a növények kevesebb gyökeret hoznak létre” – magyarázta Dr. Bódis Judit.

A környezeti tényezők változásai tehát azonos válaszokat indukálhatnak egy adott faj esetében akkor is, ha a növények különböző forráspopulációkból származnak, és az adekvát válaszreakcióban jelentős támogatást kaphatnak a növények mikorrhiza gombapartnereiktől. Mint arra a kutatók rámutatnak, érdekes lenne a kísérleti körülmények után terepi viszonyok között is megerősíteni az eredményeket.

Forrás: Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Advertisement
Tovább olvasom

Zöldtrend a Facebookon

Címkék

Ezeket olvassák

© 2022 zoldtrend.hu | Minden jog fenntartva!